Kostprijsberekening

Laatst bijgewerkt: 22/04/2024

De juiste prijsbepaling voor een project is een van de grootste uitdagingen voor ondernemers. Dat elk project in de bouw anders is, maakt het zeker niet gemakkelijk. De aard en de omvang van de werken verschilt elke keer. En ook de moeilijkheidsgraad en de arbeidsintensiteit variëren.

Om een goede kostprijsberekening te maken, heb je realistische rendementsnormen en betrouwbare bedrijfsgegevens nodig. Dit is niet altijd evident, zeker niet voor jonge ondernemers. Hierdoor is de verleiding groot om je prijs te bepalen in functie van wat je concurrenten vragen. Maar dat is niet zo'n goed idee. Pas als je weet wat de echte kostprijs is van een werk, weet je wanneer je winst zal maken en wanneer niet. Pas dan kan je voor elke klant de juiste (ver)koopprijs geven.

Bouwunie wil de bouwbedrijven ondersteunen in het verbeteren van hun prijsbepaling

Kostprijsberekening

We hebben een pocket gemaakt met de basiselementen van een goede kostprijsberekening, specifiek op maat van de bedrijven uit de bouwsector (ruim genomen, dus zowel voor ruwbouwaannemers als schrijnwerkers, installateurs, schilders, dakwerkers, ...). Je kan een exemplaar bestellen of downloaden via onze webshop.

Regelmatig organiseren we een opleiding kostprijsberekening. Dit in samenwerking met de specialisten van Buildwise (het vroegere WTCB).
Op vijf lessen tijd leer je dan via concrete en praktische oefeningen wat de essentiële elementen van een goede kostprijsberekening zijn en hoe je dat aanpakt. Je krijgt zo meer inzicht en we reiken een paar tools aan die je onmiddellijk kan toepassen in je eigen bouwonderneming. De eerstvolgende data en locaties vind je in onze Agenda.

Voor verder doorgedreven advies en persoonlijke begeleiding bij je kostprijsberekening kan je terecht bij de afdeling Bedrijfsbeheer en Kwaliteit van Buildwise, tel. 02 716 42 11, mail

Buildwise heeft ook een handig digitaal programma, Cpro, om offertes, vorderingsstaten en facturen te maken, je nacalculatie te doen en je projecten helemaal op te volgen. Cpro is laagdrempelig, snel, eenvoudig en gratis.
Neem een kijkje op de website van Buildwise en ontdek er meer over.

Uurtarief

Vraagt een klant je om een herstelling of een klein werk te komen uitvoeren? En wil je daarvoor een uurtarief of regieloon aanrekenen?
Via de Bouwunie-toepassing 'Regieloon/uurtarief arbeider' bereken je dat snel en eenvoudig. Je geeft antwoord op enkele vragen en de tool geeft je een indicatief tarief.

Wil je als zaakvoerder zelf je uurtarief berekenen? Weten of je met dat tarief wel genoeg nettoloon overhoudt? En een zicht krijgen op je financiële cijfers zodat je weet of je goed bezig bent?
Lees ons artikel "Een regieloon: wat is dat precies en hoe begin je eraan?. En gebruik de financiële tool van Buildwise waarmee je het regieloon, op jouw maat, berekent: Calc&Go.

Prijsherziening

De prijs die je met je klant of je opdrachtgever afspreekt, maakt deel uit van de aannemingsovereenkomst en is daarin zelfs een belangrijk element. Als de bouwmaterialen vervolgens plots duurder worden, of als de lonen geïndexeerd worden, dan komt die eerder afgesproken prijs niet meer overeen met de echte kostprijs van het werk op het moment van uitvoering. Dit brengt de winstgevendheid van je project in het gedrang. Een prijsherzieningclausule of clausule die de prijs aanpast met de evolutie van bouwmaterialenprijzen, lonen en sociale lasten, kan dan de schade beperken.

Meer informatie over de prijsherziening, een rekentool en nuttige adviesartikels vind je in onze rubrieken overheidsopdrachten en contracteren (voor B2B- of B2C-contracten).
Lees ook onze Bouwmemo over de prijsherziening. Hierin verneem je hoe een prijsherziening precies werkt en hoe je die berekent.