Actuele dossiers

We beschermen de belangen en rechten van de bouwondernemers. Met dossierkennis en overtuigingskracht zitten we dagelijks aan tafel met beleidsmakers, overheden en belangengroepen. We beïnvloeden beslissingen die jou aanbelangen. Zo laten we jouw stem in het beleid horen.

Hier een overzicht van recente belangrijke dossiers, zonder volledig te willen zijn.

Volg onze nieuwsberichten om op de hoogte te blijven.

Sectoraal overleg bouw (PC124): functieclassificatie

Binnen het PC werken we mee aan het opstellen van een functieclassificatie voor arbeiders en bedienden in de bouwsector. Daarmee kunnen werkgevers en werknemers functies op een juiste en efficiënte manier indelen en toepassen.

Info: Jean-Pierre Waeytens en Twain De Hondt

CO2-prestatieladder

Dit dossier komt op diverse fora aan bod, o.a. in een Bouwunie periodiek overleg voor ervaringsuitwisseling (info: Veerle Van Impe), in het overleg met MOW forum overheidsopdrachten (info: Nadia Schepens) en met diverse openbare overheden en nutsmaatschappijen (info: Vincent Decruyenaere). Bouwunie waakt over het behoud van een ruime mededinging met gunningscriteria “in verhouding tot de opdracht”. En over de financiële en administratieve haalbaarheid voor de kmo’s en zelfstandigen.

Bouwunie tegen schaalvergroting overheidsopdrachten

Bouwkmo’s vallen de jongste tijd vaker uit de boot bij overheidsopdrachten. Bouwunie pleit voor een aanbestedingsmarkt die ten volle toegankelijk is voor de Vlaamse bouwkmo’s.

KB preventie van musculoskeletale aandoeningen in de maak

Het mag hier voor ons niet gaan om preventie op papier, maar om het effectief voorkomen van aandoeningen zoals rugproblemen. En dit door praktische en haalbare tools in te zetten. We zijn ook tegen het uitbreiden van het verplicht medisch toezicht en het te veel catalogeren van aandoeningen als beroepsziekte.

Info: Luc Proesmans en Hildegard Moreels

De bouwproductenverordening

De Europese Verordening Bouwproducten (Construction Products Regulation of CPR) is Europese wetgeving om het vrije handelsverkeer van bouwproducten in Europa te bevorderen. Ze regelt de CE-markering van bouwproducten. Fabrikanten moeten een prestatieverklaring (Declaration of Performance) opstellen en een CE-markering aanbrengen. Importeurs en distributeurs worden soms beschouwd als fabrikant. Wij pleiten ervoor om de aannemer zoveel mogelijk te ontzorgen met een maximale zekerheid over de producten die verwerkt worden.

Info: Wouter Vaesen

Proportionele Duurzaamheidsrapportage

Samen met UNIZO en de Europese koepelorganisaties EBC en SMEunited hebben we bekomen dat de Europese richtlijn (CSRD) niet van toepassing is op kmo’s. Maar via het zgn. trickle down effect hebben ze er wel mee te maken, omdat grotere bedrijven hun verantwoordelijkheden doorduwen naar hun leveranciers, afnemers en onderaannemers. We blijven verder ijveren, o.a. bij de omzetting van de richtlijn naar Belgische regelgeving, voor proportionaliteit, op vlak van eisen én administratieve rompslomp.

Contact: Veerle Van Impe en Anja Larik

Omzetting EU-Richtlijn 2023/2668 - bescherming werknemers tegen asbest

Op initiatief van de werkgroep asbest van Constructiv, zijn de punten die voor zowel de werkgevers als de werknemers van belang zijn, meegedeeld aan de FOD Waso die bezig is om hiervoor een KB op te stellen. Info volgt

Sectorprotocol veilig transport asbestafval

Om niet onder de strenge ADR-verplichtingen te vallen, wordt een protocol uitgewerkt.

Info: Luc Proesmans en Hildegard Moreels