Bouwunie prioriteiten

Dat jij en je collega-bouwondernemers kunnen ondernemen, daarvoor ijvert Bouwunie elke dag.

We lobbyen op alle politieke niveaus. En formuleren concrete beleidsvoorstellen.

Onze speerpunten

  • Minder regels en meer efficiëntie op een eerlijk speelveld. Dat wil zeggen: schrap nutteloze regels, pas onwerkbare regels en wetten aan en houd helderheid en eenvoud in gedachten bij het uitwerken van nieuwe zaken. Pak daarnaast alle vormen van sociale dumping en fraude effectief aan.
  • Maak bouwen en renoveren beter haalbaar en betaalbaar. Geef financiële tussenkomsten voor wie laat bouwen, slopen en heropbouwen of renoveren. We vragen een verdere uitbouw van de MijnverbouwPremie en MijnverbouwLening, een uitbreiding van het 6% btw-tarief op sloop en heropbouw naar investeerders. Bouwunie vraagt ook om het vergunningenbeleid verder te optimaliseren en de bestaande administratieve complexiteit verder af te bouwen.
  • Investeer in mensen, in hun kennis en vaardigheden. De bouw heeft nood aan meer en beter geschoolde werkkrachten. We moeten zwaar inzetten op opleiding, activering en omscholing.
  • Een significante lastenverlaging voor bijkomende tewerkstelling van arbeiders die geen opleiding in de bouw hebben gevolgd.
  • Betere ondersteuning van werkplekleren in het onderwijs en ondersteuning voor bouwondernemers die een leerling in duaal leren of op de werkplek begeleiden. Bouwunie moedigt aan om verder in te zetten op duaal leren en pleit voor 'superscholen', die bepaalde opleidingen centraliseren zodat de middelen efficiënter kunnen aangewend worden.
  • Beheersing van de loonkost. Pas de automatische loonindexering aan.
  • Een moderne arbeidswet. Bouwunie ijvert voor een soepelere, eenvoudige en meer werkbare arbeidswet, rekening houdend met de huidige tijdsgeest. We willen meer en flexibel kunnen werken zonder meerkost, kunnen samenwerken met freelancers zonder van schijnzelfstandigheid beschuldigd te worden en gepensioneerden kunnen inschakelen.
  • Verdere verbetering van het sociaal statuut zelfstandigen. Zelfstandigen die langdurig ziek worden, moeten een hogere ziekte-uitkering krijgen.
  • Kmo-vriendelijke overheidsopdrachten. Dat betekent o.a. aandacht voor een correcte budgettering en raming, opsplitsen van opdrachten in percelen waar dit wenselijk en mogelijk is, voluit kiezen voor zinvolle selectiecriteria en het juiste gunningscriterium. Lokale bedrijven die hier belastingen betalen en plaatselijke werkgelegenheid creëren moeten voorrang krijgen

Volg onze persberichten om op de hoogte te blijven.

Persberichten

Info