Als vakman aanmelden op een internetsite voor offertes? Bouwunie waarschuwt!

Laatst bijgewerkt: 31/05/2024

Almaar meer aannemers contacteren onze studiedienst omdat ze gedupeerde zijn ingevolge een telefonische vraag (of via e-mail) met het aanbod om offertes voor werken aan te bieden.
Gevolg daarvan is dat de aannemer - in feite ongevraagd of ongewild - op een website geplaatst wordt waarvoor dan zogezegde offertes kunnen worden gevraagd door potentiële klanten.
De kwaliteit en de ernst van de offerte-vragers kan duidelijk in vraag worden gesteld, en leiden amper tot méér werk!

Wat is de truc achter deze wanpraktijk?

Meestal bevindt de aannemer zich op de werf, of heeft hij het bijzonder druk en zegt al gauw "ja, stuur maar 'iets' door", of "ja, ik zal het wel bekijken". Spoedig volgt dan een factuur van deze "oplichter" voor bewezen diensten. Wat nog erger is, is dat het “makelaarsbedrijf” in kwestie zwaait met vertrouwde termen als "Bouwunie en Unizo" om op die manier zeker jouw vertrouwen op te wekken.

Bouwunie waarschuwt aannemers (en zal dit blijven doen!) om ongevraagde telefoons duidelijk negatief te beantwoorden, zeker als je op een "onbewaakt" moment gebeld wordt en geen tijd hebt om goed te begrijpen of te weten waarover het aanbod gaat.

Vraag duidelijke schriftelijke voorwaarden aan de aanbieder van deze diensten, en ga zeker niet telefonisch in op dergelijk aanbod.

Ben je toch het slachtoffer geworden, en krijg je een dienst opgedrongen of een wurgcontract aangeboden, contacteer dan adviseur Nadia Schepens (mail). Zij helpt je graag verder.

Dus, wordt je “gelokt” onder het mom van “met goedkeuring van Bouwunie en/of Unizo”, weet dan dat dit een vals voorwendsel is. Bouwunie zal aan deze websites nooit haar medewerking verlenen. En als dit al zo zou zijn: elk initiatief waaraan Bouwunie meewerkt of haar promotie verleent, is overigens altijd terug te vinden op onze eigen website! Je kan dit dus dubbel checken.

Tot slot nog dit: ben je echt op zoek naar meer cliënteel, weet dan dat uit een vroegere Bouwunie-bevraging is gebleken dat je het eerste contact met de klant vooral moet hebben van (1) mond-aan-mond-reclame, (2) contacten via architecten en (3) een bestaande realisatie of werf.

Voor overheidsopdrachten zonder bekendmaking, schrijf je spontaan de besturen in jouw regio aan, zodat zij een volgende keer misschien ook aan jou denken.

Ter info

De Bouwunie-website vinduwaannemer.be is een perfect veilige, gratis en addertjesloze website waarop Bouwunie-leden zichzelf en hun specialiteiten kunnen bekendmaken bij kandidaat-(ver)bouwers.