Overname of bedrijfsoverdracht: hoe begint u eraan?

Laatst bijgewerkt: 07/04/2017

Het overlaten van uw bedrijf is geen sinecure. Weet dat u op heel wat ondersteuning kan rekenen.

Harde feiten en cijfers

44.553 kmo's in Vlaanderen hebben een zaakvoerder die ouder is dan 55 jaar (cijfers Unizo, onderzoek Antwerp Management School). Daarvan hebben er 13.434 zelfs een zaakvoerder ouder dan 65 jaar! Wat betekent dat er de komende jaren enorm veel kmo-bedrijfsleiders naar een overnemer zullen zoeken, bovenop de nu al over te nemen bedrijven. Een gigantische uitdaging, die echter niet mag mislukken, gelet op het enorme economische en maatschappelijke belang van deze ondernemingen.

Zo staan de 44.553 KMO's waarvan hier sprake voor maar liefst 297.903 arbeidsplaatsen. Niet moeilijk te begrijpen dus wat alleen al op vlak van tewerkstelling de impact zou zijn, mochten deze KMO's geen overnemer vinden.

Verontrustend daarbij is dat 30 % van de 55-plussers met een bedrijf nog niet bezig is met de aanloop naar de overdracht. Terwijl het hier toch om een complex proces gaat, dat heel veel voorbereiding vergt.

Van de ondernemers die er al wél over nadenken, rekent 53 % op familiale opvolging, 39 % gaat uit van externe verkoop en 8 % van stopzetting. 71 % van de bedrijven die een externe verkoop overwegen, vinden moeilijk een geschikte overnemer.

Hoog tijd voor actie!

Er zijn de afgelopen jaren heel wat initiatieven genomen om kmo's te ondersteunen bij hun overnameproces. Unizo en Vlaams schakelen een versnelling hoger. Ze lanceren een plan met 5 krachtige actiepunten:

  1. De complete vernieuwing van het online Unizo-platform Overnamemarkt.be, i.s.m. de Vlaamse overheid via de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen (Vlaio)
  2. De verruiming van de - internationale - slagkracht van online overnameplatformen door allianties in binnen- en buitenland, Daarbij is het samenwerkingsovereenkomst met het Waalse Sowaccess een eerste stap. Volgende stap is een alliantie op Europees niveau: Transeo Marketplace.
  3. De lancering van een krachtige online waarderingstool, www.unizo.be/waarderingstool voor over te nemen kmos, met de expertise van de Antwerp Management School en in samenwerking met o.m. Vlaio.
  4. Zowel gezamenlijke als eigen sensibiliserings- en informatiecampagnes. Zoals de driedelige informatiereeks "Denk vroeger aan later" op 16 plaatsen in Vlaanderen, de "Week van de Bedrijfsoverdracht", de opleidingen van de Ondernemersacademie, diverse inspiratiesessies en webinars.
  5. Individueel advies op maat. Zo begeleidt Unizo o.m. ondernemers via het traject Road to Growth i.s.m. Vlaio. Via Expert@Board kunnen KMO-zaakvoerders aan een betaalbaar tarief experts inhuren om hen te adviseren en te begeleiden bij o.m. hun overnameproces.

Bron: UNIZO