Meldingsplicht grondtransport bij kleine graaf-, bagger- of ruimingswerken

Laatst bijgewerkt: 11/09/2019

Het nieuwe VLAREBO treedt op 1 april in werking. Eén van de nieuwigheden is de melding van het transport van bodemmaterialen afkomstig van kleine graaf-, bagger- of ruimingswerken.

Huidig VLAREBO

Het huidige VLAREBO voorziet enkele uitzonderingen waarbij de grondverzetsregeling niet gevolgd moet worden:

  • voor het transport van niet-verdachte uitgegraven bodem afkomstig van een totale uitgraving van minder dan 250 m³ moet geen technisch verslag opgemaakt worden. Deze grond kan zonder grondverzettoelating toegepast worden op andere terreinen;
  • voor het transport van minder dan 50 m³ verdachte uitgegraven bodem naar een tussentijdse opslagplaats moet geen grondtransportmelding gedaan worden.

Nieuw VLAREBO

Met de komst van het nieuwe VLAREBO zal voor deze transporten een nieuwe meldingsplicht ingevoerd worden. Dit houdt in dat dit transport vanaf 1 april 2019 moet gemeld worden aan een erkende bodembeheerorganisatie zoals Grondwijzer vzw. De melding bevat de volgende gegevens:

  • de identiteit van de uitvoerder van de werken;
  • de identiteit van de vervoerder;
  • de datum van transport van de bodemmaterialen;
  • de plaats van oorsprong van de bodemmaterialen;
  • de plaats van bestemming van de bodemmaterialen;
  • de totale hoeveelheid bodemmaterialen waarop de melding betrekking heeft.

De regelgeving stelt dat de melding moet gedaan worden door de uitvoerder van de werken en dit vóór de start van het transport. Na de uitvoering van de werken moet de uitvoerder de hoeveelheid geleverde bodemmaterialen aan de erkende bodembeheerorganisatie melden.

De melding is enkel verplicht voor elk professioneel transport van bodemmaterialen met voertuigen (of voertuigcombinaties) vanaf 3,5 ton MTM.

Eenvoudige melding

Grondwijzer vzw beschikt over een gebruiksvriendelijke online applicatie waarmee u vanaf 1 april 2019 uw transporten op een eenvoudige manier kan melden.

Opgelet

Ook indien de opmaak van een technisch verslag niet verplicht is, moeten de bodemmaterialen voldoen aan de voorwaarden voor gebruik als bodem en als bouwkundig bodemgebruik. Dit houdt onder andere in dat in sommige gevallen de bodemmaterialen pas kunnen worden toegepast na afzeving van de niet-natuurlijke stenen, steenachtige en/of andere bodemvreemde materialen.

Indien tijdens de bagger-, ruimings- of graafwerken alsnog een zintuiglijk waarneembare bodemverontreiniging wordt aangetroffen, dienen terstond de nodige maatregelen te worden getroffen om de verspreiding van verontreiniging te voorkomen. Indien ter hoogte van de te baggeren, te ruimen of te ontgraven zone een vermoeden van verontreiniging bestaat (o.b.v. regionale kenmerken, historiek, bestaande onderzoeksgegevens,…) is het ook aangewezen om de vrijgekomen bodemmaterialen toch als verdacht te beschouwen.

Info

Heeft u vragen over deze meldingsplicht? Wenst u aan te sluiten bij een erkende bodembeheerorganisatie zodat u kan voldoen aan deze meldingsplicht? Contacteer dan zeker Grondwijzer vzw - www.grondwijzer.be