Circulair bouwen in de praktijk

Laatst bijgewerkt: 05/08/2024

Circulair bouwen is bouwen met producten en materialen die zoveel mogelijk hergebruikt of herbruikbaar zijn en waarbij geen of een minimum aan restafval overblijft.

Doel is de kringloop van materialen te sluiten zodat een economische, ecologische en sociale meerwaarde kan bekomen of tenminste behouden worden.

Waarom is het belangrijk?

De bouwsector in Europa is verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot en een enorm materiaal- , energie- en waterverbruik, zowel door het bouwen als door de productie en het transport van de materialen.

Door in te zetten op minder materiaalverbruik, doelgericht gebruik en hergebruik, innovatieve recyclage en een sterke beperking van afvalproductie kan de bouwsector dus een hele grote bijdrage leveren aan de duurzame toekomst voor het klimaat en het milieu.

Daarnaast zal de circulaire economie een gunstig effect hebben op de economie en de werkgelegenheid.

Hoe doe je dat?

Concreet betekent het dat u:

  • materialen en producten efficiënt en effectief gebruikt. Dat betekent met minder materiaal bouwen. Dat kan door overbodig materiaal te vermijden, bijvoorbeeld door een houten I-ligger te voorzien i.p.v. een massieve houten balk.

  • materialen en producten zo gebruikt dat ze economisch, sociaal en ecologisch meerwaarde krijgen of minstens behouden. Dat kan door ze niet ‘gewoon’ te laten recycleren in een minderwaardige toepassing, of te dumpen, maar door bijvoorbeeld baksteen te hergebruiken als baksteen en niet als steenslag onder funderingen.

  • rekening houdt met wat er al bestaat. Dat kan door zo veel mogelijk bouwelementen te behouden of te hergebruiken, bijvoorbeeld bestaande dragende muren behouden.

  • kijkt naar de toekomst. Dat kan door hergebruik later mogelijk te maken, bijvoorbeeld door gevelafwerking mechanisch te bevestigen i.p.v. te verlijmen.

Dat alles kan alleen maar door intensieve samenwerkingen tussen aannemers, architecten, fabrikanten, bouwheren, leveranciers, kortom alle partners in een bouwproject … .

Een hele uitdaging dus!