Verplichte verzekering aannemers

Laatst bijgewerkt: 18/09/2024

Eind juni verscheen de "Wet betreffende de verplichte verzekering van de burgerlijke beroepsaansprakelijkheid van architecten, landmeters-experten, veiligheids- en gezondheidscoördinatoren en andere dienstverleners in de bouwsector van werken in onroerende staat en tot wijziging van diverse wetsbepalingen betreffende de verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid in de bouwsector".


We vatten de belangrijkste zaken samen.

Studiewerk

Ten eerste is iedere dienstverlener in de bouwsector die “hoofdzakelijk” immateriële prestaties verricht in het kader van onroerende werken nu ook verplicht de burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren.

Wij zien dat niet vaak voorkomen: aannemers, die “hoofdzakelijk” studiewerk verrichten voor derden. Als een aannemer al studiewerk verricht, bv. de stabiliteitsstudie van zijn eigen opdracht, dan is dit bijkomstig studiewerk en niet hoofdzakelijk.

Verricht u toch hoofdzakelijk studiewerk met uw bouwbedrijf, richt u dan zeker tot uw verzekeraar voor meer informatie over het verzekeringsproduct.

Gesloten ruwbouw

Ten tweede, en dit 1 jaar (!) na de inwerkingtreding van de wet betreffende de verplichte verzekering van de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid in de bouwsector. Er werd een reparatie doorgevoerd aan de oorspronkelijke wet. Zo werd het toepassingsgebied van het begrip “gesloten ruwbouw” gedefinieerd bij wet en werd retroactief een overgangsperiode voorzien voor Wet Breyne contracten.

Contractuele informatie

De wetgever kon het ook niet nalaten om een nieuwe verplichting in te lassen: u moet als aannemer in het aannemingscontract contractuele informatie geven over de verzekeringsmaatschappij en het polisnummer.

Meer info

Alles nog eens grondig nalezen? Lees dan onze bouwmemo over de verplichte verzekering 10-jarige aansprakelijkheid.