Vaak voorkomende afkortingen in het lastenboek en/of de meetstaat

Laatst bijgewerkt: 23/08/2024

Meestal geef je een prijs via een eigen offerte. Maar soms vraagt de klant of zijn architect om prijs te geven op basis van een lastenboek. Waarbij je ook de aangeleverde meetstaat moet invullen. En net hierin schuilt het gevaar. De manier van de gevraagde prijsopgave stemt niet altijd overeen met de manier waarop je gewoonlijk offertes opmaakt. Je riskeert mogelijks verkeerde opvattingen of interpretaties. Het lastenboek en de meetstaat bevatten verschillende afkortingen, die wijzen op het ‘soort’ overeenkomst. En dus naar hetgeen al dan niet mee vervat is in je biedingsprijs, voor die bepaalde post.

Het forfait of een forfaitaire prijs

Een aantal afkortingen die we hier zien terugkeren zijn: FH: forfaitaire hoeveelheid, FF: forfait, SOG: som over het geheel, TP: totale prijs, GP: globale prijs.

Het gaat hier telkens om ofwel een totale prijs ofwel om posten uit te overen voor een totale prijs wanneer de hoeveelheid aangegeven is.

PM (Pro memorie)

Dit begrip heeft in tegenstelling tot wat je zou vermoeden, niets te maken met ‘een kleine kanttekening’ of ‘is niet van toepassing’. Integendeel. ‘Pro memorie’ betekent ‘inbegrepen in de prijs’, ofwel ‘denk eraan dit mee in te rekenen’.

VH (Vermoedelijke hoeveelheid)

Posten uitgevoerd volgens de prijslijst, maar waarvan de werkelijk uit te voeren hoeveelheid (nog) niet gekend is, worden aangeduid met de letters ‘VH’ (vermoedelijke hoeveelheid).

Stelposten

Stelposten worden - inzake overheidsopdrachten – vaak gekoppeld aan een verplichting voor de aannemer, waarvan de opdrachtgever wenst dat deze buiten de concurrentie wordt gehouden. Bv veiligheidsverplichtingen, een opleidingsverplichting enz. Omdat de kostprijs voor een bepaalde post reeds vastligt in de aanbesteding, kan de ene aannemer niet goedkoper aanbieden dan de andere. En wordt het nakomen van die verplichting dus buiten de concurrentie gehouden.

Samengevat

Bekijk zorgvuldig de afkortingen in de aangeleverde opdrachtdocumenten en hou er rekening mee bij het opmaken van je prijsberekening. Als je niet weet wat een bepaalde afkorting precies inhoudt, vraag dan zeker meer uitleg bij de opsteller van het lastenboek en/of de meetstaat. En wijs ook zeker op eventuele tegenstrijdigheden in deze documenten.