De nieuwe Bouwproductenverordening

Laatst bijgewerkt: 31/08/2024

De Bouwproductenverordening is een EU-regelgeving die rechtstreeks van toepassing is in België. Het verplicht fabrikanten om prestatieverklaringen op te stellen en CE-markeringen aan te brengen op producten die behandeld worden in geharmoniseerde productnormen of na het verkrijgen van een Europese Technische Beoordeling. Dit bevordert de vrije handel van bouwproducten binnen de EU.

De Bouwproductenverordening is dus vooral van belang voor fabrikanten van bouwproducten.

Enkele bezwaren zijn geschrapt

In maart 2022 werd een herziening van de verordening voorgesteld door de Europese Commissie, wat potentieel grote impact kon hebben op aannemers.

Na tussenkomst van verschillende belangengroepen zoals Bouwunie en Buildwise werd de herziene verordening goedgekeurd door het Europees Parlement in april 2024. Hierbij zijn enkele bezwarende zaken voor aannemers geschrapt.

Belangrijk om weten is dat een aannemer die elementen prefabriceert in het atelier en deze vervolgens zelf plaatst, dit onder een aannemingscontract doet en dus niet moet voldoen aan de eisen van de Bouwproductenverordening en deze elementen niet moet CE-markeren. Wanneer een aannemer evenwel producten verkoopt zoals geprefabriceerde elementen, dan gedraagt hij zich als fabrikant en moet hij aan de eisen van de Bouwproductenrichtlijn voldoen.

Maar nog niet allemaal

Voor de buitenschrijnwerkers zijn hiermee evenwel nog niet alle zorgen van de baan. De Belgische FOD Economie interpreteert de Bouwproductenverordening momenteel nog op zo’n manier dat schrijnwerkers die ramen en deuren plaatsen, onder de CE-markeringsplicht vallen. Dit kan veranderen naar aanleiding van de nieuwe verordening, maar daarover bestaat nog geen zekerheid.

Dit vraagt dus nog verder lobbywerk. Bouwunie zal alvast al het mogelijke doen om dit in orde te krijgen.

Nog nieuw

Daarnaast introduceert de herziene Bouwproductenverordening het gebruik van een Digitaal Productpaspoort (DPP) voor fabrikanten, wat mogelijk relevant wordt voor aannemers in de toekomst, met name voor hergebruik van bouwproducten.

De inhoud van de DPP zal ook gebruikt worden om de zogenaamde ‘gebouwlogboeken’ en ‘renovatiepaspoorten’ te voeden. De toepassing daarvan is verplicht en volgt uit de recent goedgekeurde Richtlijn rond de Energieprestatie van gebouwen. Dit alles maakt deel uit van een bredere beweging naar meer duurzaamheid en efficiëntie in de bouwsector, maar brengt ook uitdagingen met zich mee.

Bouwunie houdt de vinger aan de pols om ervoor te zorgen dat deze regelgevingen ‘kmo-proof’ worden of zijn.

De betekenis van de nieuwe Bouwproductenverordening en de gevolgen ervan voor de bedrijven, lees je in het bijgevoegde artikel.