Omgevingsvergunning

Laatst bijgewerkt: 31/08/2024

De omgevingsvergunning integreert de stedenbouwkundige vergunning en milieuvergunning tot één unieke vergunning. Vanaf 23 februari 2017 treedt ze in een eerste fase in werking.

Slechts 4 gemeenten, de 5 provincies en het gewest zijn effectief klaar. De 4 gemeenten zijn Dilsen-Stokkem, Langemark-Poelkapelle, Staden en Herstappe. De anderen moeten ten laatste op 1 juni starten. Zij moesten een uitzondering aanvragen. Deze gemeenten behandelen de dossiers nog via de "oude" procedure. De benamingen stedenbouwkundige vergunning, milieuvergunning en verkavelingsvergunning blijven in dat geval gelden.

Aanvragen met verplichte medewerking van een architect moeten vanaf 23 februari 2017 digitaal worden ingediend, ongeacht of de gemeente in de omgevingsvergunning is ingestapt of niet.

De omgevingsvergunning is er niet alleen voor zogenaamde 'gemengde' projecten, t.t.z. voor projecten, bedrijfsuitbreidingen en activiteiten waarbij nu zowel een milieu- als een stedenbouwkundige vergunning nodig is. Door de omgevingsvergunning verdwijnt de milieuvergunning, de stedenbouwkundige vergunning en de verkavelingsvergunning. Activiteiten die nu enkel milieuvergunningsplichtig zijn, zoals bv. bepaalde stockage van gevaarlijke producten in een bestaand gebouw, zullen in de toekomst een omgevingsvergunning moeten aanvragen.

Ook bij (ver)bouwprojecten waar nu enkel een bouwvergunning nodig is, zal in de toekomst een omgevingsvergunning moeten aangevraagd worden.

Op www.omgevingsloket.be vindt u meer info over de omgevingsvergunning.