Wanneer is er geen vergunning nodig voor bouwwerken aan een woning?

Laatst bijgewerkt: 31/08/2024

Wanneer men wenst te bouwen of te verbouwen, is er in de regel een omgevingsvergunning nodig. Toch bestaan hier uitzonderingen op. Sommige werken aan of rond een woning mogen worden uitgevoerd zonder dat een vergunning nodig is.
Of dit voor uw project het geval is, hangt af van de lokale voorschriften en plannen. Voor sommige projecten volstaat een melding. Voor andere werken aan en rond de woning kan een vergunningsplicht, meldingsplicht of een vrijstelling gelden.
Doe in elk geval altijd eerst navraag bij de gemeente!

Voor sommige werken is nooit een vergunning vereist. Dat is het geval voor onderhoudswerken aan de woning: het bijwerken, herstellen of vervangen van geërodeerde of versleten materialen. Voorbeelden: vervangen van ramen, herstellen van de onderzijde van de kroonlijst, het terugplaatsen van oude dakpannen en aanvullen met nieuwe dakpannen, het vernieuwen van de voordeur, het herstellen van kapotte verhardingen,… . OPGELET: Dit geldt enkel voor werken aan zij- en achtergevels en/of dakvlakken die niet aan een openbare weg of straat gelegen zijn.

Werken vrijgesteld van vergunning

De Vlaamse regering heeft veel kleine werken vrijgesteld van het verkrijgen van een omgevingsvergunning. Toch moet men er wel rekening mee houden dat de geplande werken niet strijdig zijn met de voorschriften van gewestelijke, provinciale of gemeentelijke verordeningen. Het zou dus kunnen dat de gemeente toch lokaal een vergunning of een melding vraagt!
Daarnaast mag er geen vergunningsplichtige functiewijziging worden doorgevoerd of het aantal woongelegenheden mag niet worden gewijzigd.
Op deze website van het omgevingsloket vindt je duidelijk een overzicht van de actuele regelgeving volgens het type werken.

Werken die meldingsplichtig zijn

Voor sommige werken heeft de overheid beslist dat er geen vergunning nodig is, maar er moet wel een melding worden gedaan. Ook hier mogen de werken niet strijdig zijn met de geldende stedenbouwkundige voorschriften. De melder moet dit steeds voorafgaand nagaan. Op deze website vindt u een opsomming van een aantal belangrijke werken die onder deze meldingsplicht vallen. Opgelet! Als voor de verbouwing constructieve ingrepen aan het bestaande gebouw nodig zijn, dan moet een architect betrokken zijn bij de opstelling van het meldingsdossier.

Meer info vindt u op de website van het Omgevingsloket.