Prijsherzieningen: hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 29/08/2024

In de tijdspanne tussen de offerte en de uiteindelijke uitvoering van een opdracht kunnen de lonen en sociale lasten, en de prijzen van materialen, grondstoffen en producten wijzigen. Om met deze schommelingen rekening te kunnen houden, werk je met een "herzieningsformule".

Deze formule is meestal: p = P x [ a x (s : S) + b x (i-2021 : I-2021) + c ]

waarbij

  • p = de herziene of aangepaste aannemingsprijs
  • P = de aannemingsprijs op basis van het contract of de overeenkomst
  • s = het gemiddeld uurloon van kracht op de startdatum van de in de vordering of termijnbetaling beschouwde maand, verhoogd met een % sociale lasten en verzekeringen (in privé contracten: de startdatum van de werken waarop de betaling/de factuur betrekking heeft)
  • S = idem gemiddeld uurloon van kracht 10 dagen vóór de openingsdatum van inschrijvingen (in privé contracten: datum van de ondertekening van het contract)
  • i-2021 = indexcijfer, op basis van jaarlijks verbruik van de meeste gebruikte materialen en grondstoffen door bouwbedrijf, m.b.t. kalendermaand vóór startdatum van in maandelijkse termijnbetaling beschouwde periode (in privé contracten: kalendermaand vóór startdatum werken waarop de betaling/factuur betrekking heeft)
  • I-2021 = idem indexcijfer m.b.t. kalendermaand vóór openingsdatum van inschrijvingen (in privé contracten: kalendermaand vóór datum afsluiten overeenkomst)

De waarden van de parameters a, b en c worden bij overheidsopdrachten bepaald door de opdrachtgever/opdrachtgevend bestuur. In privécontracten door de aannemer.
Ze geven weer welk aandeel de arbeidskosten (a) en de materiaalkosten (b) hebben in de totale prijs. En of er een gedeelte is dat niet voor herziening vatbaar is (c).

De waarden van de materiaalindexen index i en index i-2021, van de de s-waarden (arbeidskostenevolutie) en andere indexen vind je bij Tools - Cijfers en indexen (enkel voor Bouwunie-leden) en op de website van de FOD Economie.
De referentielijst van Openbare Werken (zogenaamde OW-waarden) vind je ook op de website van de FOD Economie

Lees ook onze Bouwmemo over de prijsherziening. Hierin lees je hoe een prijsherziening precies werkt en hoe je die berekent.

RevTool

Buildwise ontwikkelde een handige tool om prijsherzieningen te maken: RevTool (klik) Je vult enkele gegevens in en de tool rekent de prijsherziening uit.
Dit kan voor prijsherzieningen volgens de meest gebruikte formule én voor prijsherzieningsformules op maat. De omschakeling van I naar I-2021 is ook in de tool verwerkt.
In ons webinar over prijsherziening overloopt adviseur Mike Bogaerts van Buildwise hoe deze tool precies werkt.

Opgelet: sinds januari 2023 enkel nog I-2021

De publicatie van de index I is gestopt op het einde van 2022. De waarde van december 2022 is de laatste. Iedereen moet vanaf 2023 overschakelen naar de nieuwere index I-2021 (°). Ook voor lopende contracten waarin je tot voor kort nog de index I gebruikte. Als je daar overschakelt, pas je de formule aan. Je vervangt (i / I) door (i / I)*(i-2021 / I-2021).

(°) opmerking: tenzij je liever overschakelt naar een andere algemene index zoals de K2 - daarover moeten opdrachtgever en uitvoerder het wel eens zijn

De meest gebruikte formule ziet er dan zo uit: p = P * [a * (s / S) + b * (i / I) * (i-2021 / I-2021) + c]. De waarden voor de kleine i en voor de grote I-2021 zijn de waarden van het moment van overschakeling (in de meeste gevallen die van december 2022).

Om de prijsherzieningsformule die de indexen I en I-2021 combineert te vereenvoudigen, publiceert de FOD Economie een nieuwe index I+. Daarin zitten de relevante waarden van I en I-2021 meteen verwerkt.
De I+ is enkel bruikbaar voor formules waarin het omschakelingsmoment van I naar I-2021 december 2022 is. Ook de langere formule met (i/I)x(i-2021/I-2021) is daarvoor geschikt.
Als je vroeger omschakelt, moet je sowieso de langere formule gebruiken.
De FOD Economie licht dit toe in een speciale mededeling op haar website.

In nieuwe contracten werk je meteen met de juiste formule: p = P * [a * (s / S) + b * (i-2021 / I-2021) + c].