Wat is het verschil tussen vorstverlet en weerverlet?

Laatst bijgewerkt: 18/09/2024

De bouwsector maakt een onderscheid tussen onwerkbare dagen omwille van slecht weer (weerverlet) en verletdagen wegens vorst en blijvende sneeuw (vorstverlet).

Vorstdagen kunnen vallen in de periode van 1 oktober tot 30 april. Constructiv beslist voor 12 verschillende geografische zones welke dagen worden erkend als vorstverlet. Ben je aangesloten bij Bouwunie, dan kan je de vorstperiodes nakijken op het Bouwunie-ledenplatform.

Weerverlet kan je inroepen bij vrieskou, hitte, hevige neerslag of te veel wind. Je beslist als aannemer of je al dan niet kan werken. Bij die beslissing hou je rekening met de arbeidskrachten, de aard van de werken en de gebruikte materialen. Het spreekt voor zich dat metsel-, grond- of andere buitenwerken niet kunnen worden uitgevoerd als het vriest. Maar evengoed kan de toepassing van bepaalde materialen gebonden zijn aan een minimum- of een maximumtemperatuur. Als de temperatuur lager respectievelijk hoger ligt dan die minima of maxima, is er voor die werken ook sprake van ‘slecht weer’.