Wijzigingen procedure re-integratietraject arbeidsongeschikte werknemers

Laatst bijgewerkt: 18/09/2024

Op 1 oktober 2022 treedt het nieuw koninklijk besluit rond het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers in werking. Hierdoor wijzigt de codex over het welzijn op het werk in verband met het re-integratietraject op enkele belangrijke punten. We zetten de belangrijkste op een rij.

Snellere opstart van het re-integratietraject

Cijfers tonen aan dat hoe sneller een re-integratietraject opgestart kan worden, hoe hoger de slaagkansen voor de re-integratie voor langdurige zieke werknemers. Vanaf 1 oktober kan de werkgever een re-integratietraject opstarten na 3 maanden ononderbroken arbeidsongeschiktheid (voordien was dit 4 maanden). De werknemer hoeft daarentegen geen wachttermijn te respecteren en kan onmiddellijk een re-integratietraject opstarten.
De adviserend arts van de mutualiteit kan – in tegenstelling tot vroeger – geen re-integratietraject meer aanvragen.

De re-integratiebeoordeling door de arbeidsarts

De arbeidsarts zal in het kader van de nieuwe wetgeving slechts drie mogelijke beslissingen kunnen nemen in plaats van vijf.

  • Beslissing A: De werknemer is tijdelijk ongeschikt, maar zal op termijn het overeengekomen werk hervatten. In afwachting daarvan zal de werknemer aangepast of ander werk kunnen uitvoeren.

  • Beslissing B: De werknemer is definitief ongeschikt voor het overeengekomen werk, maar zal in plaats daarvan wel aangepast of ander werk kunnen uitvoeren.

  • Beslissing C: De arbeidsarts beslist dat het om medische redenen voorlopig niet mogelijk is om een re-integratiebeoordeling te doen, waardoor het re-integratietraject wordt afgesloten. De werkgever of werknemer kunnen ten vroegste na 3 maanden een nieuw traject opstarten.

Wanneer een re-integratietraject beëindigd is, zal ook steeds de mutualiteit worden verwittigd met het oog op het eventueel opstarten of verderzetten van een terug-naar-werktraject, waardoor ook opleiding of werk bij een andere werkgever sneller kan worden onderzocht.

Wijziging termijnen voor het re-integratieplan of gemotiveerd verslag

Na de beslissing van de arbeidsarts zal de werkgever moeten onderzoeken of er aangepast of ander werk kan worden aangeboden via een re-integratieplan. Als de werkgever meent geen aangepast werk te hebben, stelt hij een gemotiveerd verslag op. De nieuwe termijnen voor het opmaken van een re-integratieplan of gemotiveerd verslag zijn 63 kalenderdagen (in plaats van 55 werkdagen) na een beslissing A en 6 maanden (in plaats van 12 maanden) na een beslissing B. Hierbij moet de werkgever ook rekening houden met het recht op redelijke aanpassingen voor personen met een handicap.

Loskoppeling medische overmacht

Een van de belangrijkste wijzigingen is ongetwijfeld de loskoppeling van de medische overmacht van het re-integratietraject. Vroeger moest een werkgever of werknemer verplicht een re-integratietraject opstarten om de arbeidsovereenkomst te kunnen beëindigen wegens medische overmacht. De nieuwe wetgeving voorziet een afzonderlijke procedure voor medische overmacht die opgestart kan worden na een periode van 9 ononderbroken maanden arbeidsongeschiktheid.
De loskoppeling heeft tot doel om de focus van het re-integratietraject voortaan enkel te leggen op het re-integreren van de arbeidsongeschikte werknemers.

Voor de inwerkingtreding van deze nieuwe procedure voor medische overmacht moet eerst artikel 34 van de wet op de arbeidsovereenkomsten nog aangepast worden. Voorlopig zal medische overmacht mogelijk blijven voor de B-beslissingen die na 1 oktober genomen worden:

  • als de werknemer niet wenst in te gaan op het re-integratieplan tot aangepast werk,

  • ofwel als de werkgever in een verslag motiveert waarom hij geen mogelijkheid ziet tot aangepast werk.

Voor een D-beslissing (zie eerdere wetgeving) die voor 1 oktober werd genomen, zal de werkgever de medische overmacht nog kunnen inroepen, zolang het aangepaste artikel 34 niet in werking is getreden. Hetzelfde geldt voor C-beslissingen die voor 1 oktober werden genomen, waar de werkgever een gemotiveerd verslag heeft opgemaakt, of waar de werknemer het plan voor aangepast werk heeft geweigerd.

Verdere info

Foto van Twain De Hondt
Twain De Hondt
Adviseur en coördinator sociale cel

sociale wetgeving, arbeidsvoorwaarden, lonen, overuren, buitenlandse tewerkstelling | opleiding en vorming