Laat jouw papierwerk verzorgen

Laatst bijgewerkt: 08/12/2022

Eenmaal de gepaste keuze gemaakt is over de juridische vorm van de onderneming, moet je een aantal administratieve verplichtingen vervullen, waaronder:

  1. Het openen van een zichtrekening
  2. Het vervullen van de startersformaliteiten via Liantis Ondernemingsloket
  3. Het activeren van de btw-hoedanigheid
  4. Het aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds
  5. Het aansluiten bij een ziekenfonds.

Via Liantis Ondernemingsloket regel je snel en efficiënt alle opstartformaliteiten. Je kan er ook terecht voor wijzigingen in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen), officiële uittreksels van jouw onderneming, voor publicaties van jouw vennootschap en zoveel meer.

Neem snel een kijkje op www.liantis.be en probeer de gratis StartersGPS uit.

Erkenning als aannemer

De erkenning als aannemer is door de overheid verstrekt kwaliteitslabel. Je hebt dit nodig in volgende gevallen:

  • De werken waarvoor een erkenning is vereist, zijn diegene die worden aanbesteed niet alleen door openbare besturen maar ook door instanties, vzw’s enz. die door overheden beheer of gesubsidieerd worden.
    Er is een erkenning vereist voor overheidsopdrachten vanaf 75.000 euro (excl. btw) wat betreft de categorieën (bijvoorbeeld. Categorie D – Algemene aannemingen van bouwwerken) en 50.000 euro (excl. btw) wat betreft de ondercategorieën (bijvoorbeeld D1 – ruwbouwwerken).
  • Daarnaast kan ook een private opdrachtgever vrijwillig kiezen om enkel samen te werken met erkende aannemers. Grote opdrachtgevers in de bankwereld, in de petrochemische sector enz. zijn slechts enkele voorbeelden. En het is ook een mooi visitekaartje naar uw particulieren klanten.
  • In toepassing van de Wet Breyne is – met het oog op een 5%- waarborgregeling – een erkenning als aannemer vereist
  • En tot slot: voor werkzaamheden aan beschermde monumenten kan het lastenboek een erkenning als aannemer (bv. D24) opleggen.

Hoe je je erkenning aanvraagt? Dat lees je hier.