Invloed van de wind op gevelsteigers

Laatst bijgewerkt: 30/08/2024

Bij het werken op een steiger bij hevige wind moet u eerst eerst kijken naar de opgelegde grenswaarden voor die steiger door de fabrikant.

De wind oefent druk uit op de verschillende elementen van de steiger. Hier moet rekening mee gehouden worden bij het opstellen van de berekeningsnota.
De druk wordt ook sterker naarmate de steiger hoger is en bepaalt hoeveel verankeringen geïnstalleerd moeten worden.

Wanneer de steiger bovendien afgedekt is met een zeil, kan de windbelasting zeer groot zijn en zou de steiger kunnen kantelen als er geen bijkomende voorzorgen genomen worden.

Om dat te vermijden moet het aantal verankeringen verdubbeld worden en moet de bevestiging van de steiger bovenaan verstevigd worden (zie de instructies van de leverancier). De grenswaarden moeten in ieder geval door de fabrikant vermeld worden en opgenomen worden in de werkinstructies.

Meestal is het bij meer dan 6 beaufort (39 tot 49 km/u = vanaf 11 m/s) verboden om een steiger te monteren, te demonteren of te gebruiken.

Bij hevige wind moeten de eventuele dekzeilen zo snel mogelijk van de steiger gehaald worden. Om de windsnelheid te kunnen inschatten, is het sterk aanbevolen dat er een meetapparaat (anemometer) aanwezig is.

Bron: blz. 7 van de Constructiv-Preventiefiche “Gebruik van gevelsteigers op de werf”