Bouw maakt niet te snel gebruik van tijdelijke werkloosheid

Bouwunie weerlegt de uitspraken van Vlaams minister-president Jan Jambon dat de bouw te snel gebruik zou maken van tijdelijke werkloosheid.
“Deze uitspraken zijn bij vele bouwbedrijven in het verkeerde keelgat geschoten”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “We leven en werken momenteel in uitzonderlijke omstandigheden. Onze bouwbedrijven zijn zeker geen “profiteurs”. Integendeel. De meesten willen ook in deze crisistijd aan de slag blijven. Graag zelfs. Maar de omstandigheden, de regels, de publieke opinie, de sociale druk en de gevolgen van de coronamaatregelen maken het hen allesbehalve gemakkelijk om dat te doen.”

Bouwunie benadrukt dat er verschillende situaties zijn. De bouw is een ruime sector, met verschillende beroepen en activiteiten, gaande van ruwbouw, wegenbouw en infrastructuur, over schrijnwerk, stukadoren, installaties van sanitair en verwarming, tot schilderen en decoratie. Vele bouwwerken situeren zich binnenshuis, bij de mensen thuis. De meeste bouwbedrijven die kunnen werken, mét respecteren van alle regels zoals het bewaren van minstens 1,5 meter afstand van andere personen, doen dit. Dat gaat gemakkelijker op buitenwerven.

Maar 6 op 10 bouwbedrijven kunnen op dit moment niet of maar gedeeltelijk werken. Ze worden hiertoe gedwongen omdat de coronamaatregelen het niet toelaten (wegens het verbod om in bewoonde woningen te werken), omdat de maatregelen het werken bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken (social distancing), omdat de opdrachtgevers de werven hebben stilgelegd (en dat gaat dan niet alleen om particuliere klanten maar ook om openbare besturen, watermaatschappijen,….), omdat de levering van materialen niet gebeurt en/of omdat werknemers ziek zijn of thuis moeten blijven en er dus simpelweg te weinig werkkrachten zijn.
Daarnaast staan onze mensen onder continue druk om te stoppen met werken. Deze druk komt van het thuisfront (“waarom moet jij werken, terwijl onze buurman thuis is of moet blijven?”), andere bouwpartners zoals architecten, en van de vakbonden.

Bouwondernemers, zelfstandigen en werkgevers van grote en kleine bouwbedrijven, worden boos van uitspraken als zouden ze al te gemakkelijk het werk neerleggen.
Als ze daarnaast ook nog eens moeten vernemen dat de hinderpremie voor hen onmogelijk van toepassing zal zijn, ondanks het feit dat ook zij feitelijk verplicht zijn om tijdelijk de boeken toe te doen, komt dat erg hard aan.

Bouwunie heeft dadelijk gereageerd op deze uitspraken en overleg gevraagd om na te gaan waar aanpassingen nodig en wenselijk zijn opdat zoveel mogelijk bouwbedrijven opnieuw aan de slag kunnen gaan of blijven. Ook overheden, nutsbedrijven en andere opdrachtgevers kunnen hun werven opnieuw openstellen.

Daarnaast zullen we bepleiten dat die zelfstandigen en kmo’s die een verbod opgelegd krijgen om bij de mensen thuis te gaan werken, ook een tegemoetkoming kunnen krijgen, gelijkaardig aan de hinderpremie. Want met hun overbruggingsrecht en wat uitstel van betalingen hebben is er echt te weinig ademruimte om deze financieel moeilijke periode te doorspartelen.