Bouwbarometer verbetert een beetje, maar vertrouwen blijft ondermaats (2024-Q2)

Het vertrouwen van de bouwondernemers stijgt licht, maar blijft wel laag. In het tweede kwartaal van 2024 scoort de bouwbarometer 97,5 punten, wat een stijging is ten opzichte van het vorige kwartaal (96,7).

De stijging is te danken aan een vrij algemene, weliswaar kleine, verbetering van diverse parameters. Een score onder de 100 betekent wel nog altijd dat de bouwondernemers de economische situatie eerder pessimistisch inschatten.
Vooal de hoge loonkosten, de lage winstgevendheid en de slabakkende woningbouw baren hen zorgen.

Activiteit brandt op lager pitje

19% van de bouwbedrijven rapporteert meer werk, terwijl 28% minder werk heeft. De meeste bedrijven (51%) verwachten weinig verandering in de komende drie maanden. Vooral de woningbouwsector heeft het moeilijk door de lage vraag en de hogere kosten.

Tewerkstelling blijft op peil

De tewerkstelling in de Vlaamse bouwbedrijven is gestabiliseerd na een periode van ontslagen en niet-vervanging. Momenteel blijft de tewerkstelling bij 80% van de bedrijven stabiel. 13% van de bedrijven is van plan extra mensen aan te nemen.

Aanhoudend lage winstgevendheid

De winstgevendheid blijft zorgwekkend met 32% van de bedrijven die een daling meldt en maar 13% die een verbetering ziet. De woningbouwcrisis, hoge loon- en andere kosten en slechte betalers zijn belangrijke problemen. Slechts 52% van de bedrijven werkt met winstgevende prijzen.

Ontevreden met economische situatie

De tevredenheid over de economische situatie is laag met 53% van de bouwondernemers die ontevreden zijn. De tevredenheid over de eigen bedrijfsvoering is beter, maar het pessimisme blijft groot binnen de sector.


Je leest meer details in ons uitgebreidere artikel