Bouwondernemersvertrouwen zakt verder weg (2023-Q4)

2024 wordt een moeilijk jaar voor de bouwsector. Ruim 1 op 3 Vlaamse bouwondernemers is pessimistisch gestemd. Over het werkvolume, over hun financiële gezondheid en de algemene economische situatie.

Vooral de nieuwbouw zit in crisis. Andere segmenten van de bouw, zoals de infrastructuurwerken en welbepaalde niches, doen het wel nog goed. Daar zet de krappe arbeidsmarkt dan weer een rem op de activiteit.

Dat blijkt uit de bouwbarometerenquête voor het vierde kwartaal van 2023.

Met een score van 96,8 scoort de bouwbarometer in het vierde kwartaal van 2023 nog iets slechter dan in het derde kwartaal. De daling is vooral te wijten aan het lage werkvolume, de slinkende rentabiliteit en de economische situatie.

Dankzij het betere tweede kwartaal scoort het bouwbarometer-jaargemiddelde van 2023 met 97,4 een half indexpunt beter dan dat van 2022, maar dat is nog altijd ondermaats en nauwelijks beter dan in het coronajaar 2020. De duidelijke achteruitgang in de tweede jaarhelft en de magere vooruitzichten voor de eerstvolgende maanden voorspellen een moeilijk 2024 voor de meeste bouwbedrijven.

Je leest de volledigere resultaten van de bouwbarometerenquête hieronder (downloadbare pdf)