Bouwsector lanceert eerste sector-overschrijdende ethische code

Onze wereld verandert snel. Razendsnel. We gaan vandaag heel anders met elkaar om dan twintig jaar geleden, zowel in de privésfeer als op de werkvloer. Om die evolutie tegemoet te komen, ondertekenden verschillende partners uit de bouwsector op 24 september een ethische code. Niet om als folder om aan de muur te hangen, maar om te integreren in de werking. Van de werf tot in het hoofdkantoor. ‘Bouwen aan Ethiek’ is daarmee de allereerste sector-overschrijdende ethische code in Vlaanderen.

Want ondanks goede bedoelingen loopt er al eens iets fout in de sector; een collega maakt een ongepaste mop, een leidinggevende overrompelt zijn nieuwe werknemer met opdrachten, een misverstand in de communicatie doordat iemand niet bekend is met een bepaalde communicatietool.
Zo’n code moet dan dienen als houvast. Als een verzameling van afspraken waartoe iedereen op de vloer zich verbindt, om zo een werkklimaat van openheid, respect en vertrouwen te creëren. Waar men respect heeft voor zijn medemens, en partners ziet in plaats van concurrentie. Wegkijken kan ook niet meer want ‘Bouwen aan Ethiek’ wordt vanaf nu steevast opgenomen in de bestekken van de deelnemende opdrachtgevers. Met behulp van vertrouwenspersonen en een ethische commissie willen de partners ook werken aan een veilige omgeving, waar iedereen altijd bij terechtkan.

Met hulp van Ignaas Devisch

De ethische code kreeg de naam ‘Bouwen aan Ethiek’ mee, en kwam tot stand toen de stichtende partners OVIO (Onafhankelijke Vlaamse Infrastructuur Ontwerpers), Bouwunie, afvalwaterzuiveraar Aquafin, ORI (sectororganisatie Belgische advies- en ingenieursbureaus), VlaWeBo (koepelorganisatie Vlaamse aannemers van wegenwerken) en VVSG (netwerkorganisatie lokale besturen) de krachten bundelden. De partners kregen hierbij de gewaardeerde hulp van professor medische filosofie en ethiek Ignaas Devisch, die al verschillende organisaties, waaronder Club Brugge, op weg heeft geholpen naar een ethische code.

De oprichters hopen dat de code “zich als een olievlek verder over de sector zal uitbreiden en navolging zal kennen”. Want, zo zeggen ze: “Een ethische code is geen blitse poster aan de muur. Bouwen aan ethiek doe je elke dag.”

“Het is historisch dat er nu over de bouwsector heen een gedragen ethische code is. Het doel is om de samenwerking met studiebureaus en bouwheren te verbeteren. Ook willen meer jongeren aanspreken om te kiezen voor de bouw”, zegt Hervé Demeyere, voorzitter van Bouwunie Infrastructuurwerken.

Alle info op www.bouwenaanethiek.be