De Grondwatertrein is aangekomen

Op 21 juni 2024 heeft de Vlaamse regering het besluit genomen om de "Grondwatertrein" definitief goed te keuren. Deze nieuwe regelgeving heeft als doel het beheer van grondwater te verbeteren en heeft directe gevolgen voor de bouwsector, met name voor bedrijven die betrokken zijn bij grondwaterwinning, drainage en bronbemalingen. De aangepaste regels zijn bedoeld om duurzaam watergebruik te bevorderen en bieden een kader voor circulair watergebruik en droogleggingsprojecten.

Voor bouwbedrijven betekent dit dat er nieuwe definities en aangepaste voorwaarden zijn ingevoerd in het VLAREM, VLAREL en het omgevingsvergunningsbesluit. Deze wijzigingen gaan onder andere over de debietsmeting van opgepompt grondwater, de verplichting tot periodiek onderhoud van grondwaterwinningen en de lozing van bemalingswater.

Het is belangrijk dat bedrijven zich bewust zijn van deze veranderingen en de nieuwe milieueisen om aan de regelgeving te blijven voldoen.

Meer informatie over de specifieke aanpassingen en wat deze betekenen voor jouw projecten, vind je in ons uitgebreidere artikel. Zo ben je goed voorbereid op de implementatie van de Grondwatertrein en de impact ervan op jouw werkzaamheden.

Toelichting

Op 24 september 2024 organiseert het Departement Omgeving een beleidsforum om de concrete wijzigingen van de grondwatertrein toe te lichten
Inschrijven daarvoor doe je via deze link.