Een warmtepomp moet niet onderhouden worden. Klopt dat wel?

In principe is een onderhoud aan een warmtepomp niet wettelijk verplicht. Maar er zijn uitzonderingen in functie van het type warmtepomp, type koelmiddel en de hoeveelheid koelmiddel.

Wanneer de warmtepomp bijvoorbeeld meer dan 3 kg nominaal koelmiddel type R22 bevat, dan is jaarlijks onderhoud wel verplicht.

Ook bij warmtepompen met F-gassen zijn er heel wat aandachtspunten. Er zijn specifieke regels die de frequentie van de lekdichtheidscontrole bepalen en niet zozeer een regelmatig verplicht onderhoud vereisen.

Wel moet voor F-gasbevattende warmtepompen, als er onderhoud aan het koelmiddelcircuit moet gebeuren (reparatie aan de koelmiddelbevattende onderdelen, bijvulling, aftapping) dit gebeuren door een erkend koeltechnicus die werkt in een erkend koeltechnisch bedrijf. Is er een herstelling nodig aan het watercircuit of de elektrische componenten of is er bvb een reiniging nodig van warmteafgiftesystemen bvb dan hoeft dat niet noodzakelijk te gebeuren door een erkend koeltechnicus.

Regelgeving periodieke lekdichtheidscontroles
Indien de warmtepomp F-gassen bevat, dan moet er worden gekeken 1) naar de hoeveelheid en het type koelmiddel én 2) of het een hermetisch afgesloten warmtepomp betreft (monoblok zeg maar) én als dusdanig zijn geëtiketteerd.

  1. De hoeveelheid koelmiddel (kg) vermenigvuldigd met de GWP-waarde / 1000 geeft het aantal ton CO2-equivalenten aan F-gas in de warmtepomp. Is deze groter dan 5 ton CO2-eq, dan moet er iedere twaalf maanden een controle op lekdichtheid door een erkend koeltechnicus gebeuren.
  2. Is de installatie van het hermetisch afgesloten type (lucht-lucht warmtepompen waar koelmiddel van buiten-unit naar binnen-unit stroomt zijn dat nooit, monoblocks waar het koelmiddelcircuit in 1 unit zit en waar niet kan aan worden geraakt tenzij men dit zou gaan openzagen of dergelijke zijn dat normaliter wel) dan is dit 10 ton CO2-eq ipv 5 ton CO2-eq.

Residentiële warmtepompen voor gewone woningen zullen vaak onder deze grens blijven, oudere types die nog koelmiddelen bevatten zoals R404A (zeer hoge GWP-waardes) flirten wel al met die grens en zouden dus wel onder een controleregime kunnen vallen. Concreet voorbeeld:

  • Koelmiddel R404A
  • Lucht-lucht (split) systeem: 12-maandelijkse controle vanaf 1,3 kg
  • Monoblok-warmtepomp: 12 maandelijkse controle vanaf 2,6 kg

Koelmiddel R410A

  • Lucht-lucht (split) systeem: 12-maandelijkse controle vanaf 2,4 kg
  • Monoblok-warmtepomp: 12 maandelijkse controle vanaf 4,8 kg

Meer toelichting bij de periodieke lekdichtheidscontrole voor installaties met F-gassen of ozonafbrekende stoffen op https://www.vlaanderen.be/veka/beleid/energie-en-klimaatbeleid-voor-ondernemingen/f-gassen/regelgeving-inzake-het-gebruik-van-f-gassen

Ga je als installateur koeltechnische handelingen uitvoeren? Dan moet je uiteraard koeltechnisch gecertificeerd zijn. Ga je eerder andere handelingen uitvoeren zoals de verdamper van de buitenunit reinigen of de voordruk van het expansievat regelen? Dan kan je dat als erkend technicus ook zonder koeltechnisch certificaat.

Heb je hier nog vragen over? Aarzel dan niet om ze te stellen aan Bouwunie of rechtstreeks aan klimatisatie.veka@vlaanderen.be