Een warmtepompboiler in vervanging van een accumulatieboiler: zeker bekijken

Een milieuvriendelijk alternatief voor een klassieke boiler op elektriciteit, aardgas of stookolie is een warmtepompboiler.

Een warmtepompboiler warmt sanitair water op via de warme lucht die wordt onttrokken uit (niet-verwarmde ruimtes van) de woning of uit de buitenlucht.

Beter en milieuvriendelijker alternatief

Nog te vaak wordt een defecte elektrische boiler vervangen door een nieuw exemplaar, zonder te overwegen of er alternatieven zijn. Een warmtepompboiler, de aansluiting van de boiler op een condenserende ketel of een zonneboiler.
Eigenlijk zou er een automatische reflex moeten ontstaan bij installateurs om de "alternatieven" als eerste en beste optie aan te bieden.

In vergelijking met een traditionele elektrische boiler verbruikt een warmtepompboiler beduidend minder elektriciteit.
De aanschafprijs bedraagt ongeveer 2.500 tot 3.000 euro (exclusief btw).
Zo’n boiler is vooral interessant voor wie meer dan 100 liter warm water per dag verbruikt. Dus hoe hoger het verbruik, hoe interessanter het toestel.

Is er hiervoor een premie?

Ja hoor! Voor bestaande woningen met bouwaanvraag tot 31 december 2013. De warmtepompboiler moet een Europees productlabel van A+ of beter hebben.

De premie bedraagt 400 euro per woning of wooneenheid, begrensd tot 40% van het factuurbedrag inclusief btw. Vanaf 2020 daalt de premie naar 300 euro en vanaf 2021 naar 200 euro.
De investering in een warmtepompboiler telt niet mee voor de totaalrenovatiebonus.

De aanvraag van de premie gebeurt bij Fluvius.

De premie is niet cumuleerbaar met de premie voor een zonneboiler.
De premies voor een warmtepomp en een warmtepompboiler zijn enkel cumuleerbaar met elkaar als de plaatsing van de warmtepompboiler die van de warmtepomp vooraf gaat.

Nog niet overtuigd?

Wilt u weten hoe de warmtepompboiler werkt en wat de premievoorwaarden zijn? Neem dan een kijkje op de website van energiesparen.be. U vindt er meer info en een leuk promofilmpje.