Geen straffeloosheid bij LEZ Antwerpen

Vanaf 1/03 loopt u de kans om een effectieve boete te krijgen bij het foutief binnenrijden van de lage-emissiezone in Antwerpen. In februari ontving u nog een waarschuwing. Maar deze overgansperiode loopt nu af. Zowel wagens met buitenlandse nummerplaat, als de Belgische wagens worden beboet. Er geldt dus geen straffeloosheid.

Bouwunie is op haar hoede. En vroeg aan het kabinet van de Stad Antwerpen om meer toelichting. Via de radio wordt er gemeld dat buitenlandse voertuigen niet beboet worden door een technisch probleem. Indien dit het geval is, werkt dit oneerlijke concurrentie in de hand. .

De radio heeft het fundamenteel fout.

"Nee dat klopt niet.", benadrukt Maarten Vanderhenst, kabinetschef. "Er is geen straffeloosheid voor buitenlanders die de LEZ binnen rijden, net zoals er geen straffeloosheid is voor buitenlandse foutparkeerders. Zelfde bestraffingsmechanisme. De radio had het dus fundamenteel fout. En hebben het feit dat er nog geen automatische beboeting is voor Fransen en Nederlanders verward met straffeloosheid voor alle buitenlanders. Die laatste twee gaan we automatisch kunnen beboeten zodra het Vlaams protocol op het eucaris verdrag rond is. Maar vandaag worden alle buitenlanders, dus naast Roemenen, Bulgaren, Polen etc ook de Nederlanders en de Fransen, gehandhaafd op dezelfde manier als dat voor foutparkeren gebeurd. Als ze bij controles worden gevat, krijgen ze alle openstaande boetes in één keer. Dus laat me duidelijk zijn: er is geen straffeloosheid voor buitenlanders."