Goede luchtkwaliteit met een ventilatie-installatie

EPB legt ventilatie-eisen op

Met de komst van EPB is elk gebouw voorzien van een ventilatie-installatie. In de praktijk is dat meestal een systeem C of D.

De debieten worden bepaald door de EPB-regelgeving. Hierbij wordt ten dele toepassing gemaakt van bestaande normen voor residentiële en niet residentiële gebouwen.

Vraagsturing past het debiet aan

Maar omdat het belangrijk is om een goede luchtkwaliteit te garanderen met een zo laag mogelijk energieverbruik voor verwarming van de ventilatielucht en het elektriciteitsverbruik van de ventilatoren wordt meer en meer gebruik gemaakt van vraagsturing.

Het ventilatiedebiet wordt dan aangepast aan de kwaliteit van de lucht die bepaald wordt door CO2, vocht en VOC.

Bij vraagsturing is het EPB-vereiste debiet waaraan de installatie moet voldoen dan ondergeschikt aan het werkelijke debiet dat nodig is voor een goede luchtkwaliteit.

Veel te grote installaties

De vaststelling hierbij is dat de toestellen veel groter moeten gedimensioneerd zijn dan de eigenlijke debieten die in praktijk nodig zijn voor de goede luchtkwaliteit.
Eerst grote toestellen en installaties moeten voorzien die dan in de praktijk nagenoeg nooit op dat nominaal debiet moeten werken, is niet moeilijk te verklaren.

In de buurlanden kan het nochtans anders

Op ISH in Frankfurt is het zoeken naar een D-toestel voor residentiële toepassing dat debieten van meer dan 150 m3/h aankan.
Zijn ze daar dan zo slecht bezig ? Hebben de bewoners daar last van ontoereikende debieten ?

Meten is weten

Ondertussen zijn fabrikanten met hun nieuwste toestellen in Vlaanderen veel data aan het verzamelen over de luchtkwaliteit en de ventilatiedebieten in de woningen. De eerste resultaten bevestigen het feit dat het best met veel minder kan dan wat EPB vandaag oplegt.

EPB/EPC 2.0

Met de komst van nieuwe rekenmethoden vraagt Bouwunie dat de ervaring van 14 jaar ventilatie in rekening wordt gebracht. Moet er nog lucht zijn?