Hervorming KMO-Portefeuille vanaf januari 2023

Een aantal opleidingscentra hebben aan hun klanten-bouwbedrijven laten weten dat veiligheids-, mentor- of EHBO-opleidingen vanaf 2023 niet langer kunnen betaald worden met de kmo-portefeuille. Dit is niet juist! EHBO-, mentor-, VCA- en andere veiligheidsopleidingen kunnen wél nog gesteund worden via de kmo-portefeuille.

Het is inderdaad correct dat de Vlaamse overheid de kmo-portefeuille grondig hervormt. Ze beperkt de steun vanaf 2023 tot een aantal thema’s: bedrijfsstrategie, beroepsspecifieke competenties, digitalisering, duurzaamheid, financiële geletterdheid, innovatie, internationalisering en personeelsmanagement.

Voor het thema ‘beroepsspecifieke competenties’ stelt de Vlaamse overheid een zogenaamde limitatieve lijst van diensten op. Enkel opleidingen en adviezen die op de lijst staan, kunnen nog worden gesubsidieerd. Deze lijst zal binnenkort via de website van de kmo-portefeuille te raadplegen zijn (vlaio.be/kmo-portefeuille). Heel wat veiligheidsopleidingen, EHBO-opleidingen, mentor in de bouw e.d. staan daarop. Dergelijke opleidingen kan je dus ook in 2023 met de kmo-portefeuille betalen.

Een aantal opleidingen staan evenwel (nog) niet op de lijst. Constructiv bekijkt met de Vlaamse overheid om deze opleidingen ook in 2023 te laten registreren voor de kmo-portefeuille.

Aan de andere voorwaarden voor de kmo-portefeuille wijzigt voorlopig niets.

Belangrijk

Subsidie-aanvragen die je in 2022 doet, vallen nog onder het huidige steunregime. Ook als het gaat om opleidingen die in 2023 doorgaan.
Subsidies die je vanaf 2023 aanvraagt, vallen onder de nieuwe regelgeving voor de kmo-portefeuille.