Hoeveel bedraagt de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie?

Dat hangt af van de omgevingsvergunning (d.i. voor sloop én vervolgens bouw van een of meer woningen).

Is de omgevingsvergunning aangevraagd in 2020, dan bedraagt de sloop- en heropbouwpremie 7.500 euro. Voor aanvragen van omgevingsvergunningen in 2021 en 2022 bedraagt de sloop- en heropbouwpremie 10.000 euro.

Belangrijk om weten is dat de premie bij omgevingsvergunningen vanaf 2021 sowieso niet kan gecombineerd worden met het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw. Omdat de premie net verlengd en verhoogd is voor die mensen die uit de 6%-btw-boot vallen. Bij vergunningen van voor nieuwjaar kan dat eventueel wel, bv. voor die werken die pas in 2021 uitgevoerd worden.

De voorwaarden om de sloop- en heropbouwpremie zijn ook niet helemaal dezelfde voor 2020 als voor 2021.

Zo moet je de premie bij omgevingsvergunningen t.e.m. 31 december 2020 aanvragen binnen de 3 maanden na de aanvraag van de omgevingsvergunning voor sloop en heropbouw.

Bij omgevingsvergunningen vanaf 1 januari 2021 is dat binnen de 3 maanden na de goedkeuring van de omgevingsvergunning voor sloop en heropbouw.
Je moet in dit geval een verklaring op eer afleggen dat je op basis van de federale btw-wetgeving voor dit bouwproject niet in aanmerking kan komen voor het 6% btw-tarief bij sloop en heropbouw en geen aanvraag daartoe ingediend hebt of zal indienen.

Andere belangrijke, algemene premievoorwaarden

  • de aanvraag van de omgevingsvergunning (gecombineerde vergunning voor sloop en heropbouw) is ingediend in de periode van 1 oktober 2018 tot en met 31 december 2022.

  • de premie kan enkel worden verkregen door natuurlijke personen.

  • de grond, het af te breken gebouw of gebouwen en het herop te richten appartementsgebouw, woning of woningen moet volledige eigendom zijn van één of meer natuurlijke personen – m.a.w. als de grond of het gebouw (deels) eigendom is van een vennootschap, dan krijg je geen premie.

  • het af te breken gebouw ligt in Vlaanderen buiten de stadgebieden waar een verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw kan toegepast worden.

Meer info

U vindt meer details op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap: energiesparen.be/slooppremie