In elke woning dubbel glas vanaf 2020

Vanaf 2020 moet elke woning dubbel glas hebben. Dat staat in het Wijzigingsbesluit inzake Woningkwaliteit dat de Vlaamse Regering deze zomer definitief goedkeurde. En dat besluit verandert de Wooncode, zeg maar het document dat bepaalt aan welke kwaliteitseisen elke woning in Vlaanderen moet voldoen. Hiermee is het zeker voor verhuurders zaak om nu te investeren in het vervangen van beglazing, nu er nog premies zijn.

Wat is de Wooncode ook alweer?

De verplichting om dubbel glas is opgenomen in het Wijzigingsbesluit over Woningkwaliteit. Dat besluit verandert de Vlaamse Wooncode, zeg maar het document dat bepaalt aan welke kwaliteitseisen elke woning in Vlaanderen moet voldoen. De Vlaamse Wooninspectie baseert zich op deze Wooncode om te bepalen of een woning al dan niet geschikt is voor bewoning.

Dat doet ze op basis van een technisch verslag: een rapport waarop een woning strafpunten krijgt voor elke onvolkomenheid. Vanaf 15 strafpunten is een woning ongeschikt en krijgt ze geen conformiteitsattest. Elke woning die door de burgemeester ongeschikt is verklaard, wordt opgenomen op een Vlaamse inventaris.
Een eigenaar van een ongeschikte woning moet zijn woning zo snel mogelijk weer in orde brengen. Als de woning na een jaar nog steeds op de inventaris staat, moet hij een heffing betalen.

Vooral wie zijn woning wil verhuren, heeft er alle belang bij om aan de criteria te voldoen.

Wat verandert er voor beglazing?

Heeft een woning nog enkel glas, dan krijgt ze hiervoor strafpunten vanaf 2020 (zie tabel). Vanaf 2023 kan een woning zelfs 15 strafpunten krijgen, en dus ongeschikt verklaard worden. Daarmee is er een tweede energiebesparende investering ingevoerd in de Wooncode. Eerder werd namelijk ook dakisolatie al opgenomen in de Vlaamse Wooncode (zie tabel).

En als het niet kan?

Als je kan bewijzen dat het bouwtechnisch of juridisch onmogelijk is om dubbel glas te plaatsen, dan is er sprake van overmacht. Dat kan uitzonderlijk voorkomen bij sommige beschermde monumenten. Zou de woning zonder de strafpunten voor enkel glas wel voldoen aan de Wooncode, dan kan de eigenaar een vrijstelling van heffing krijgen.