Individueel maatwerk

Ben je werkgever en heeft een van jouw huidige of toekomstige werknemers een arbeidsbeperking? Of ben je zelfstandige en heb je een arbeidsbeperking? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor individueel maatwerk. Met de premies van individueel maatwerk kan je de eventuele extra kosten voor de organisatie of de kosten voor de begeleiding op de werkvloer compenseren.

Wat is Individueel maatwerk?

Individueel maatwerk biedt financiële ondersteuning aan werkgevers en zelfstandigen bij de tewerkstelling van personen met een erkende arbeidsbeperking.

Voor wie?

Alle werkgevers uit de privésector, lokale besturen en scholen, met uitzondering van de Vlaamse en federale overheid, kunnen beroep doen op individueel maatwerk.

Welke premie kan je krijgen?

De ondersteuning bestaat uit een loonpremie of een loon- en begeleidingspremie.

  • De loonpremie komt tegemoet aan de eventuele bijkomende kosten of lagere productiviteit als gevolg van de arbeidsbeperking. Deze bedraagt minimum 20% en maximum 75% van het geplafonneerd referteloon van de werknemer.
  • De begeleidingspremie is een forfaitaire vergoeding die varieert op basis van de begeleidingsnood.

Welke termijn?

Afhankelijk van de noden op de werkvloer, bepaalt VDAB de termijn van de werkondersteunende maatregelen. Deze varieert van maximaal 2 jaar (voor werknemers met een tijdelijke arbeidsbeperking) tot 5 jaar (voor werknemers met een langdurige of blijvende arbeidsbeperking). Bij een termijn van 5 jaar is verlenging mogelijk. Bij een termijn van 2 jaar, kan je indien nodig een nieuwe aanvraag bij VDAB indienen.

Meer info?

Bezoek de VDAB site voor meer info of neem contact op met het Departement Werk en Sociale Economie via individueelmaatwerk@vlaanderen.be of bel het gratis nummer 1700.