Is je buitenlandse onderaannemer een werkgever? Controleer de PDOK-schulden!

Vanaf vrijdag 28 juni is de databank om PDOK-schulden van buitenlandse onderaannemers te controleren operationeel!

Via checkinhoudingsplicht.be kan je nagaan of een buitenlandse onderneming sociale schulden heeft bij PDOK. Dit gebeurt via het intracommunautair btw-nummer van de onderneming of via het Belgisch KBO-nummer (als de buitenlandse onderneming dat heeft).

Geeft de databank aan dat de buitenlandse onderneming een sociale schuld heeft, dan is een inhouding van 35% verplicht!

Let op

Naast deze controle blijft het ook uitermate belangrijk om een A1-attest, een Limosa-formulier en het bewijs van geen fiscale schulden op te vragen bij je onderaannemers!

Wat is de PDOK?

De PDOK betaalt een jaarlijkse "getrouwheidspremie" aan bouwvakkers. Deze vergoeding is vergelijkbaar met een ‘13de maand’. Om deze premie te financieren, moeten werkgevers een bijdrage aan de PDOK betalen.

Omdat buitenlandse werkgevers de loon- en arbeidsvoorwaarden in België moeten naleven, moeten zij ook deze getrouwheidspremie aan hun arbeiders betalen.

Ofwel betaalt een buitenlandse werkgever deze PDOK-bijdrage, ofwel kent hij een gelijkwaardig voordeel toe in het land van herkomst. Zijn beide niet het geval, dan zal hij in de databank op rood verschijnen én is inhouding verplicht.