Jaarlijks overleg tussen Vlaamse regering en bouwsector: exit betonstop, welkom bouwshift!

Op maandag 11 maart ontmoette de Vlaamse regering de vertegenwoordigers van de Vlaamse bouwsector in het zogenaamde Vlaams bouwoverlegcomité (VBOC).

Bouwunie was er vertegenwoordigd door haar voorzitter Filip Verkest, bestuurslid Ilse Baeck en gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

Hilde Crevits, viceminister-president en minister van Onderwijs, leidde de vergadering. Voorts tekenden ook de andere Vlaamse ministers met een voor de bouw belangrijke bevoegdheid present. Dat waren Lydia Peeters, minister van Begroting, Financiën en Energie, Koen Van den Heuvel, minister van Omgeving, Leefmilieu en Natuur, en Ben Weyts, minister van o.a. Mobiliteit en Openbare werken. De overige ministers waren vertegenwoordigd door een van hun kabinetsmedewerkers.

Op de agenda stonden de gewoonlijke onderwerpen zoals het investeringsbeleid van de Vlaamse regering, het beleid inzake ruimtelijke ordening en milieu, de uitvoering van overheidsopdrachten, de investeringen in woon- en andere gebouwen, in innovatie, opleiding en tewerkstelling.

Focus Bouwunie

Bouwunie vestigde de aandacht op deze punten:

  • In het kader van de klimaatdoelstellingen en de opgezette Green Deals, heeft Bouwunie gevraagd om rekening te houden met de kmo’s en de zelfstandigen in de bouw. Het beleid en de maatregelen moeten begrijpbaar en voldoende laagdrempelig zijn om de doelstellingen haalbaar te houden voor iedereen.
  • Bouwunie heeft de ministers meegegeven dat een invoering van een kilometerheffing voor voertuigen onder de 3,5 ton geen draagvlak heeft bij de bouwbedrijven. Willen ze dit mordicus toch invoeren, dan moeten ze de budgettaire neutraliteit bij de bedrijven (bouwbedrijven in het bijzonder) respecteren. De bouwsector wenst daarenboven een vrijstelling voor die bouwbedrijven die collectief vervoer organiseren om naar de werf te rijden.
  • De huidige studie inzake geluid en trillingen bij bouwwerkzaamheden dreigt te leiden tot onwerkbare nieuwe regelgeving. Bouwunie was blij te horen van minister Van den Heuvel dat hij eventuele regelgeving daarrond met gezond verstand en redelijkheid zal bekijken.
  • Bouwunie pleit voor een uitbreiding van de sloop- en heropbouwpremie zodat deze geldt voor elke wooneenheid binnen eenzelfde bouwproject. Nu kan er maar één premie per bouwproject worden aangevraagd, ook als dat project de bouw van bijvoorbeeld 10 woningen omvat. Daarnaast is Bouwunie een vurig pleitbezorger voor de uitbreiding van het verlaagde btw-tarief voor sloop- en heropbouw naar het ganse grondgebied.
    De vertegenwoordigers van de Vlaamse regering hebben bevestigd dat ze daar ook voorstander van zijn en geloven in het positieve effect van een btw-verlaging voor afbraak en heropbouw in gans Vlaanderen. Ze beamen dat de sloop- en heropbouwpremie beter en ruimer kon. De huidige premie is een eerste, belangrijke stap.

Bouwunie dankt de aanwezige ministers voor hun zeer constructieve houding.

Liever bouwshift dan betonstop

Tijdens het overleg bleek dat de aanwezige protagonisten van de huidige Vlaamse regering ook liever spreken van een bouwshift dan van een betonstop!
Bouwunie is natuurlijk blij met het gebruik van deze correctere naam.