Mijn werknemer moet zich laten vaccineren tijdens de werkuren, wat nu?

Werknemers die zich laten vaccineren, krijgen het recht om van het werk afwezig te zijn met behoud van loon, en dat gedurende de tijd die nodig is voor de vaccinatie en voor de verplaatsing van en naar het vaccinatiecentrum.

Indien ze onmogelijk over en weer kunnen rijden naar de werven (vanwege collectief vervoer), zal er op bedrijfsniveau moeten bekeken worden hoe er op pragmatische manier wordt omgesprongen met de overige arbeidsuren.

Wie afwezig zou zijn van het werk door eventuele bijwerkingen van het vaccin, valt terug onder de normale ziekteregels. Werknemers moeten de werkgever ook vooraf en zo spoedig mogelijk verwittigen, en een bewijs van vaccinatie (uitnodiging of bevestiging afspraak) kunnen voorleggen.

Ook buitenlandse werknemers kunnen hier gevaccineerd worden

Buitenlandse werknemers die geen Belgisch domicilieadres of rijksregisternummer hebben, kunnen in de gemeente waar ze verblijven een BIS-nummer aanvragen. De gemeente zal een lijst bezorgen aan het vaccinatiecentrum en van daaruit zullen de personen uitgenodigd worden volgens de vaccinatiestrategie. Hierdoor dient er niet naar het land van herkomst afgereisd te worden voor een vaccin.