Minister Demir maakt werk van rioolinventaris

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil dat Vlaanderen tegen eind 2022 beschikt over een uitgewerkte rioolinventaris. Die inventaris moet niet alleen een overzicht bieden van de 50.000 kilometer aan riolen in Vlaanderen, maar moet ook een beeld geven in welke toestand die riolen zich bevinden. Dat heeft de minister gezegd op de VLARIO-dag over riolen en afvalwaterzuivering.

VLARIO, het kenniscentrum en overlegplatform van de Vlaamse afvalwater en -rioleringssector waar ook Bouwunie Infrastructuurwerken lid van is, trekt al jaren met de regelmaat van de klok aan de alarmbel over de gebrekkige kwaliteit van onze riolen en over de noodzaak aan investeringen. Bovendien heeft Vlaanderen een rioleringsnetwerk van meer dan 50.000 kilometer, maar heeft niemand een volledig, overkoepelend overzicht waar die rioleringen zich bevinden en in welke staat ze zijn. Daar wil Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir verandering in brengen.

"We leven in 2020. Het spreekt voor zich dat daar verandering in moet komen", aldus Demir. De minister bracht eerder al iedereen (Aquafin, Aquaflanders, VVSG, VMM en VLARIO) samen om te komen tot een betere afstemming van het beheer van de gemeentelijke en bovengemeentelijke rioleringsnetten. Die gesprekken hebben nu resultaat opgeleverd. Het is de bedoeling om tegen uiterlijk eind 2022 een rioolinventaris op te stellen met bijhorende risicokaart en inspectieplan. "Het is pas door volledig in beeld te brengen waar de rioleringsnetten zich bevinden, en in welke toestand ze zich bevinden, dat we efficiënte herstellingen en doelgerichte investeringen kunnen nemen. Vooraleer de schade te groot wordt. Bovendien kunnen we zo voorkomen dat de kostprijs nog hoger oploopt en kunnen belangrijke efficiëntiewinsten geboekt worden", zegt Demir.

Bron: Belga