Nieuw sinds 1 juni: verlaagde registratierechten belonen kopers met grondige BENOvatieambities

Koop je een bestaande woning waar nog renovatiewerk aan is? Dan betaalt de Vlaamse overheid je voortaan 1% van de aankoopprijs terug als je investeert in het zeer energiezuinig maken van die woning. Sinds 1 juni 2018 zijn de registratierechten voor wie een bestaande woning koopt als enige gezinswoning en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert namelijk gedaald van 7% naar 6%.

Concreet: stel dat je klant een woning koopt voor 300.000 euro, dan krijgt hij 3.000 euro korting of – anders bekeken – 3.000 euro extra BENOvatiebudget. En dat bovenop alle andere premies waar hij al recht op heeft…
Let wel: het moet gaan om een ‘Ingrijpende Energetische Renovatie’: dat is een renovatie waarbij minstens 75% van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd en minstens de opwekker voor verwarming (of koeling) volledig wordt vervangen. Voor dergelijke renovaties was er ook al de lagere onroerende voorheffing. Heeft je klant na 1 oktober 2016 een bouwaanvraag ingediend voor een ingrijpende energetische renovatie (IER) en kan hij na die renovatie een E-peil van maximum E90 voorleggen, dan krijgt hij vijf jaar lang een korting van 50 %. Bedraagt het E-peil maar E60, dan hoeft hij zelfs vijf jaar lang helemaal geen onroerende voorheffing te betalen.

Hier een overzicht van alle premies en subsidies voor wie BENOveert