Ontdek de toekomst van bouwen op de Vakbeurs BAU München

Van 17 tot en met 22 april 2023 vindt BAU, ’s werelds grootste vakbeurs voor architectuur, materialen en systemen, plaats in München. Na vier jaar afwezigheid wordt het voor bezoekers en exposanten eindelijk weer mogelijk elkaar persoonlijk te ontmoeten en om zo samen de nieuwste trends en ontwikkelingen te ontdekken.

Herbruikbare grondstoffen spelen steeds meer een belangrijke sleutelrol in de bouwpraktijken van de toekomst. De bouwsector verbruikt meer hulpbronnen en produceert meer afval dan enige andere industriële sector. Klimaatverandering, materiële knelpunten en schaarste van hulpbronnen vergroten de druk om een paradigmaverschuiving in gang te zetten: Een vertrek van een lineaire economie naar een circulaire economie. Het doel van de circulaire economie is plannen en bouwen op een manier die zo weinig mogelijk afval oplevert, waarbij materialen worden hergebruikt in plaats van gewoon weggegooid. De sector is namelijk verantwoordelijk voor 40 procent van de CO2-uitstoot en meer dan een derde van de afvalproductie in Europa, het hergebruik van bouwonderdelen en materialen in een zo gesloten mogelijk systeem, is daarom aan de orde van de dag. Ook Urban Mining, een term die verwijst naar het verwijderen van reeds gebouwde materialen in stedelijke gebieden om ze opnieuw te gebruiken, wordt daarom steeds belangrijker. Er ligt hier namelijk een groot potentieel voor secundaire grondstoffen.

Toekomst van BAU
Tijdens de editie van 2023 wil BAU zich nog meer richten op de toekomst en daarom zijn aan de zestien hallen nog twee nieuw expositieruimtes toegevoegd.
De Innovation Hub in Hal B0, voor startende ondernemingen, zal zich richten op de thema's: grondstoffen & recycling, urban mining, modulair bouwen en innovatieve bouwprocessen, met als doel het belang van klimaatbewust en grondstof besparend bouwen te benadrukken. Als onderdeel van de focus op modulair bouwen zal een speciale dorpsachtige tentoonstellingsruimte ingericht worden in het atrium tussen de A en B hallen en er een gezamenlijke stand in de A2 hal worden ingericht.

Duurzaam bezoek aan BAU 2023
Ook bezoekers worden betrokken in de zoektocht naar duurzame bouwpraktijken. Iedereen kan namelijk zijn steentje bijdragen aan de bescherming van het klimaat. Daarom biedt BAU bezoekers de mogelijkheid om hun CO₂-voetafdruk op de beurs te compenseren. Door een compensatiebedrag te betalen voor het gemiddelde CO₂-verbruik, investeert BAU in twee hoogwaardige myclimate carbon offset projecten, Gold Standard en Plan Vivo, die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen. Naast een vermindering van broeikasgassen leveren deze projecten ook een positieve bijdrage aan duurzame ontwikkeling op lokaal en regionaal niveau.

>> Klik hier voor tickets