Ook sneltesten in de bouw in het kader van clusterbeheer!

Bouwbedrijven hebben tot mei wekelijks recht op twee gratis antigeentests per personeelslid dat niet kan telewerken. Dat nieuws werd bekendgemaakt door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Dit dient wel een beetje te worden genuanceerd. De sneltesten hebben als doel de opvolging van laagrisicocontacten om zo clusterbesmettingen op de werkvloer te vermijden. Zo maar preventief testen, is niet de bedoeling.

Het louter inzetten van sneltesten als preventief actiemiddel kan maar in een zeer beperkt aantal gevallen en zal afhangen van het oordeel van de arbeidsarts.
Op basis van het profiel van de onderneming, de aard van de activiteiten of een verhoogde viruscirculatie in de regio, kan de arbeidsarts doen besluiten dat een preventieve screening van bepaalde categorieën werknemers nodig is.

Bedrijven kunnen hun personeelsleden ook niet verplichten een dergelijke test te ondergaan.

Antigeentesten zijn geen zelftesten, maar sneltesten die ook door mensen worden afgenomen die geen arts zijn maar wel over voldoende kwalificaties beschikken. Het gaat dan om bijvoorbeeld zorgpersoneel, ambulanciers, apothekers, vrijwilligers van het Rode Kruis, vroedvrouwen, logopedisten, kinesisten en laatstejaarsstudenten verpleegkunde of geneeskunde. Niet enkel de bedrijfsarts kan deze tests dus afnemen.

De kosten hiervoor moet de bedrijven wel zelf dragen. De overheid betaalt de kosten van de bedrijfsarts niet terug.

Hoe vraagt u de testen aan?

Bouwbedrijven kunnen contact opnemen met hun externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (bijvoorbeeld Liantis).