Opgepast! Valse reclameronselaar actief

De FOD Economie waarschuwt dat er een oplichter actief is die ronselt in naam van “de Bouwgids” waarbij hij soms ook de naam “Bouwunie” laat vallen. Het gaat om “ROM GCV” of “Info-Brochure Regio”.

Hij vraagt u om uw gegevens, zoals het logo van uw onderneming, na te kijken en stuurt u onmiddellijk daarna een uitnodiging om te betalen alsof u een contract met hem afsloot. Ga hier in geen geval op in!

Via deze link kan u het volledige bericht van de FOD Economie lezen.

Goede reflexen

Onderteken nooit een twijfelachtig aanbod of een aanbod dat je niet begrijpt.

Betaal niets

Zelf al ontvang je een factuur waarop de vermelding 'herinnering' is aangebracht, ga systematisch na of deze factuur wel overeenstemt met een gevraagde dienst.
Wees altijd aandachtig en analyseer alle vermeldingen. Door deze vermeldingen te lezen, kunt u vaststellen dat het om een offerte gaat en niet om een onbetaalde factuur. U heeft dus geen voorafgaand contract ondertekend.
Een correcte factuur vermeldt altijd een factuurdatum en volgnummer (uniek nummer), het adres en het ondernemingsnummer van de onderneming. Via het ondernemingsnummer kunt u in de Kruispuntbank voor Ondernemingen nakijken of de bedrijfsgegevens correct zijn.
Vraag schriftelijk meer duiding omtrent de factuur.
Krijgt u uw brief ongeopend terug? Laat hem dicht en bewaar de brief goed.
Reageer op dezelfde manier op incassobureaus die u brieven zouden sturen om de betwiste schulden in te vorderen.

Al ondertekend? Al betaald?

Stop eerst en vooral alle verdere betalingen!
Indien er geld overgeschreven werd naar een onbekende (rekening), licht uw bank daarvan dan zo snel mogelijk in. Zij kunnen, indien er nog niet al te veel tijd verstreken is, de transacties nog (proberen te) onderscheppen of (proberen te) achterhalen waar het geld naartoe is.

Als je het slachtoffer was van deze oneerlijke marktpraktijk, dan kun je klacht indienen bij de FOD Economie. Deze federale overheidsdienst heeft immers als opdracht toe te zien op de Belgische goederen- en dienstenmarkt en met name of iedereen de economische regelgeving naleeft.

Om te vermijden dat anderen in de val lopen, kun je de Economische Inspectie op de hoogte brengen van de praktijk(en) waarvan je het slachtoffer was via het meldpunt, waar een specifieke rubriek voor slachtoffers van frauduleuze bedrijvengidsen is voorzien.

Meer info

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, T 02 277 54 84, F 02 277 54 52

Lijst reclameronselaars: De Economische inspectie houdt nauwgezet bij welke meldingen zij ontvangt te aanzien van reclameronselaars. Een overzichtslijst van twijfelachtige reclameronselaars die gekend zijn bij de Economische inspectie kunt u terugvinden op de website van de FOD Economie.
Blijf geïnformeerd over diverse vormen van oplichting en bedrog via de facebookpagina Pasoplichting, die beheerd wordt door de FOD Economie.

Unizo heeft een speciale webpagina waar u tips en to do’s vindt m.b.t. valse reclameronselaars.