PFAS: wat moet je doen bij grondwerken

PFAS is een groep van naar schatting meer dan 6000 verschillende stoffen, waaronder PFOS en PFOA, die niet van nature in het milieu voorkomen. Ze zijn ontwikkeld omwille van hun unieke eigenschappen: ze zijn bestand tegen biologische en chemische afbraak, goed oplosbaar in water en zowel vet- als waterafstotend. Prima voor tal van toepassingen. Maar bij de productie en het gebruik van PFAS-houdende producten en het verwerken van PFAS-houdend afval zijn deze stoffen ondertussen via de lucht en het afvalwater in het milieu terecht gekomen.

Initieel werden deze stoffen in de regio rond Zwijndrecht aangetroffen, maar het probleem is wijder verpreid. De lijst met terreinen die met één of andere PFAS-parameter verontreinigd zijn wordt elke week langer. Voor deze terreinen worden “no-regret” maatregelen vastgelegd, veiligheidsmaatregelen om het risico op blootstelling bij het gebruik van het terrein zoveel mogelijk te beperken. Uit onderzoek is immers gebleken dat PFAS-stoffen niet afbreken, maar accumuleren in het lichaam en chronisch toxisch en kankerverwekkend zijn.

Als gevolg hiervan wordt er sinds 19 april 2022 al bij elk bodemonderzoek in het kader van grondverzet standaard PFAS geanalyseerd zodat het hergebruik en de verspreiding van PFAS-houdende grond beperkt kan worden.

Gevolgen voor bouwprojecten

De precieze gevolgen voor nog op te starten bouwprojecten variëren. Moet je werken op een onverdachte of een verdachte grond? Komen er bij de werken minder of meer dan 250 m³ aan bodemmaterialen vrij?
Naargelang het geval moet je enkel het transport van de grond melden dan wel een technisch verslag opmaken, ...

Ook voor bouwprojecten die al in uitvoering zijn en in een gebied met een potentieel PFAS-probleem liggen, zijn er gevolgen.

Je leest er meer over in ons uitgebreidere artikel (voor leden van Bouwunie).

Info

Met je vragen over het grondverzet in het algemeen en PFAS in het bijzonder, kan je terecht bij Grondwijzer vzw, de erkende bodembeheerorganisatie van Bouwunie.