Praktische leidraad voor werken in de omgeving van nutsinfrastructuur op het openbaar domein

De praktische leidraad voor werken in de omgeving van nutsinfrastructuur op het openbaar domein in Vlaanderen is toe aan een nieuwe versie. De vorige versies bevatten heel wat goede intenties om de samenwerking tussen infrastructuur en nutswerken beter te doen verlopen. Maar alle betrokken partijen met name bouwheren en opdrachtgevers, studiebureaus, aannemers en nutsbedrijven ervaren nog steeds veel discussies en onduidelijke afspraken in de coördinatievergaderingen en tijdens de uitvoering.

Daarom werd op initiatief van het Agentschap Wegen en Verkeer samen met de studiebureaus, de aannemersfederaties Vlawebo en Bouwunie Infrastructuurwerken en de Vlaamse Raad van netwerkbeheerders een nieuwe leidraad opgemaakt. Deze wordt gevalideerd in het voorjaar en gecommuniceerd door de opdrachtgevende besturen (sessie AWV, trefdagen Fluvius en Kennisdag Aquafin). Tot slot worden ze ook geïmplementeerd in de bestekken.

“Heel wat infra-aannemers van Bouwunie werken mee aan dit richtsnoer. Het doel van deze versie is nog vroeger in het proces duidelijkere en meer resultaat gebonden afspraken te voorzien. Met als gevolg een vlotter verloop van de werken met minder hinder, het vermijden van stilstandskosten en schade aan nutsleidingen. Jerome Vanroye heeft in dit dossier voor onze federatie bergen werk verzet. ” zegt Hervé Demeyere, nationaal voorzitter Bouwunie Infrastructuurwerken.

Mail Vincent Decruyenaere voor de praktische leidraad.