Regelgeving ophangen beveiligingscamera’s

Steeds meer woningen en bedrijfspanden worden voorzien van camera’s om de beveiliging te verhogen. Dit is geen vreemde trend, gezien de beeldkwaliteit van deze camera’s steeds verder omhoog gaat, terwijl de prijzen steeds verder dalen. Het is daarmee een relatief goedkope manier om je woning of bedrijfspand efficiënt te beveiligen en verdachte activiteiten te monitoren. Met de intrede van de GDPR, of AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), zijn de juridische regels voor het opnemen van beelden aangescherpt.

Welke regels zijn dit zoal?

Laat duidelijk zien dat er gefilmd wordt

Wanneer u een beveiligingscamera of deurbel met camera ophangt, is het belangrijk om personen te signaleren dat zij gefilmd worden. Dit doet u door bijvoorbeeld stickers te plakken naast de voordeur of een bordje te plaatsen. Daarnaast is het van belang dat de camera duidelijk in het zicht hangt. Er mag niet stiekem gefilmd worden.

Alleen voor beveiliging eigendommen

Een camera moet gericht zijn op uw eigen eigendommen, zoals een tuin of een voordeur. Het is niet toegestaan de openbare ruimte te filmen of de camera te gebruiken voor spionagedoeleinden, maar enkel ter beveiliging van eigen bezit. Bij veel moderne beveiligingscamera’s is het mogelijk om softwarematig een zone in te stellen. Zo zijn veel van deze camera’s voorzien van een app waarin u duidelijk een kader aan kunt geven waarin gefilmd mag worden. Op deze manier wordt er voorkomen dat er onverhoopt toch beelden opgenomen worden die niet noodzakelijk zijn ter beveiliging. Ook is het mogelijk de camera in te laten zoomen, zodat je geen onnodige omgevingsbeelden maakt.

Bewaren van beelden

Opgenomen beelden mogen niet ongelimiteerd bewaard blijven. Het is de bedoeling dat beelden verwijderd worden zodra ze niet meer noodzakelijk zijn. Het gaat hierbij niet alleen om persoonlijke opslagmogelijkheden, zoals harde schijven of SD-kaarten, maar ook om beelden die in de cloud opgeslagen zijn. Voor het bewaren van beelden geldt een algemene richtlijn van 4 weken. De officiële regel betreft echter de noodzaak van het bewaren van de beelden. Bovenstaande beelden gelden niet alleen voor het opslaan van beelden, maar ook voor het streamen hiervan. Dit wordt immers ook gezien als verwerking van de beelden en bovenstaande regels gelden niet specifiek voor het opslaan, maar dus ook voor de verwerking ervan.

Meer informatie

www.50five.be