Renoveren of slopen? De RenoFase-Ontwerpgids biedt raad

De Vlaamse bouwsector staat voor de grote uitdaging om het huidige woningenpark doordacht en doorgedreven energetisch te renoveren. Het project RenoFase wil aannemers, architecten en materiaalleveranciers en -producenten ondersteunen om renovatieprojecten efficiënt en kwaliteitsvol te realiseren.

RenoFase is een project van WTCB, VCB, Bouwunie, NAV, Passiefhuisplatform vzw, UGent, KULeuven en Thomas More en ondersteund door Vlaio.

Vers van de pers is de Ontwerpgids.

De Ontwerpgids moet architecten en aannemers toelaten een doordacht renovatieplan met concrete maatregelen uit te werken. De Ontwerpgids bestaat uit 2 delen, die elkaar aanvullen:

  • een ‘Plan van Aanpak’, dat ondersteuning biedt bij de ‘grote keuzes’: slopen of renoveren, integraal of gefaseerd werken, energie-ambitie-niveau en ventilatie-concept, manier van faseren …
  • afzonderlijke ‘Maatregelen-fiches’ die per gebouwcomponent de keuze voor bepaalde renovatie-ingrepen ondersteunen. Deze fiches vertrekken van de bestaande toestand, bieden een overzicht van de mogelijke oplossingen met voor- en nadelen en geven een aantal richtlijnen richting uitvoering en aansluitingsdetails.

De Ontwerpgids is beschikbaar op de website van RenoFase via deze link.