Strengere energie-eisen beïnvloeden aantal nieuwbouwvergunningen

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in België vergunningen uitgereikt voor de bouw van 30.161 woningen (eengezinswoningen en flats). Dat is een stijging met 31,9% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van de FOD Economie.

Vlaanderen neemt met 24.712 vergunningen het leeuwendeel voor zijn rekening. Een stijging met de helft (50,6%) tegenover de eerste helft van 2015.

De jongste jaren zien we dat veel bouwlustigen anticiperen op strengere energie-eisen die meestal vanaf het begin van het jaar gelden. Ze vragen nog voor het jaareinde hun vergunning aan om aan deze strengere eisen te ontsnappen. De aflevering van deze vergunningen volgt dan in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Dat was zo in 2014 en dat is nu ook zo. Woningen met een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag vanaf 1 januari 2016 moeten een max. E-peil van 50 behalen tegenover het minder strenge E60 van vorig jaar. Het effect van deze anticipatie is vooral merkbaar in de eerste maanden en valt daarna geleidelijk weg.

Zo werden in januari, februari en maart van 2016 beduidend meer vergunningen afgeleverd dan in april, mei en juni. Daarnaast werden in 2015 uitzonderlijk weinig vergunningen afgeleverd wat de vergelijking tussen 2016 en 2015 nog wat spectaculairder maakt.