Unizo stapt naar Grondwettelijk Hof als bijkluswet zonder aanpassingen wordt goedgekeurd

"Als de Kamer van Volksvertegenwoordigers de wet op het onbelast bijklussen goedkeurt, zonder de voor ons essentiële wijzigingen, zien we ons verplicht om naar het Grondwettelijk hof te stappen. Deze regering organiseert oneerlijke concurrentie. Dit kunnen we niet laten passeren." Dat zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, enkele uren voor de wet wordt gestemd.
Bouwunie steunt het initiatief van Unizo.

Unizo noemt het onbegrijpelijk en erg zorgwekkend dat het wetsontwerp over het onbelast bijklussen straks, zonder enige aanpassing, opnieuw naar de Kamer gaat. Toen de Franse Gemeenschapscommissie in januari een belangenconflict inriep, drong Unizo er op aan om het uitstel van de stemming dat daardoor ontstond tenminste nuttig te gebruiken om, in overleg met alle stakeholders, de pijnpunten in de wet bij te sturen en verduidelijkingen aan te brengen.

“We zijn nu maanden verder, maar in al die tijd is er geen komma aan de wet gewijzigd”, stelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo vast. “Zowel Unizo als de aangesloten sectorfederaties die ze daarover consulteerde (waaronder Bouwunie) houden hun hart vast voor de gevolgen als de wet er eenmaal doorkomt. “Daarom zien we ons verplicht om naar het Grondwettelijk Hof te stappen. We doen dit niet graag, maar we vragen aan deze regering al een jaar om de pijnpunten in de wet weg te werken en verduidelijkingen aan te brengen. Als daar geen rekening mee wordt gehouden, laat de regering ons geen andere keuze."

Concreet wil Unizo nog altijd harde garanties dat de 'occasionele diensten', waarvan sprake, effectief worden beperkt tot échte vriendendiensten, door een heldere en ondubbelzinnige afbakening in de wet. Daarbij moeten activiteiten worden geschrapt die concurrentieel kunnen zijn met die van reguliere zelfstandigen (bijvoorbeeld onderhoudswerken aan of rondom de woning). Ook kan er voor Unizo geen sprake van zijn dat werknemers hun reguliere activiteiten (bij hun werkgever) in hun vrije tijd zouden verderzetten als onbelaste bijverdienste. "Want dan stimuleer constructies waarbij werknemers vier vijfde gaan werken bij hun baas om vervolgens diezelfde baas op de vijfde dag aan oneerlijke gunstvoorwaarden te gaan beconcurreren", aldus nog Danny Van Assche van Unizo.

Daarnaast blijft Unizo vooral bezorgd over de diensten die via platformen kunnen worden verricht, omdat hier de beperkingen op het onbelast bijverdienen niet of nauwelijks gelden. Hier had Unizo absoluut aangedrongen en gerekend op bijsturingen, zoals het behoud van de huidige belasting van 10 % en het invoeren van een grensbedrag van 500 euro per maand.

Zoals de wet er nu uitziet, krijgen Unizo, haar leden en aangesloten sectorfederaties geen enkele garantie dat ondernemingen hun huidige activiteit niet geheel of gedeeltelijk onder een platform kunnen onderbrengen (om zo te vermijden dat hun deeltijdse medewerkers sociale bijdragen of belasting moeten betalen). Want ook dat betekent deloyale concurrentie voor ondernemers die hun werknemers wél een volwaardig statuut geven.

“De aankondiging dat de bijkluswet op een later tijdstip zal worden geëvalueerd, is wel een érg magere en ongeloofwaardige troost voor alle ondernemers die met de gevolgen ervan zullen worden geconfronteerd”, vindt Danny Van Assche van Unizo. “Tegen dat evaluatiemoment is het grootste kwaad immers al geschied. Daarom stappen we naar het Grondwettelijk hof, samen met onder meer onze beroepsorganisaties, als deze bijkluswet zonder aanpassingen wordt goedgekeurd. We kunnen dit niet laten passeren."

Klik hier voor een concreet voorbeeld van wat het voor ondernemers betekent, als de bijkluswet er in zijn huidige vorm komt.