Vergunningen voor nieuwe woningen: grotere dip voor eengezinswoningen dan voor flats

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in Vlaanderen vergunningen uitgereikt voor de bouw van 17.319 woningen (eengezinswoningen en flats). Dat zijn er 31,5% minder dan tijdens de eerste zes maanden van 2016. Dat blijkt uit de cijfers die de FOD Economie gisteren publiceerde.

Dit lijkt een spectaculaire daling. Toch is ze verklaarbaar. En is ze al minder groot dan de daling van het aantal afgeleverde vergunningen in de eerste vijf maanden. Van januari tot mei 2017 noteerden we 40% minder vergunningen t.o.v. dezelfde periode van 2016.
Wanneer we vergelijken met het aantal vergunningen dat werd afgeleverd in de eerste zes maanden van 2015, dan tekenen we nu een stijging met 5,5% op.

De verklaring

Zoals we al eerder uitlegden, zien we dat veel bouwlustigen anticiperen op strengere energie-eisen die vaak op 1 januari in voege treden. Om te ontsnappen aan deze nieuwe, strengere eisen, vragen velen nog snel, vóór Nieuwjaar, een vergunning aan. De effectieve aflevering van deze vergunningen volgt dan in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Dit veroorzaakt een tijdelijke piek in het aantal afgeleverde vergunningen. Als men jaren met nieuwe eisen vergelijkt met jaren zonder nieuwe eisen, krijgt men een vertekend beeld. Na de piekperiode volgt een periode waarin aanzienlijk minder vergunningen worden afgeleverd. Het gaat dus om een versnelling van de vergunningsaanvragen.

Het hoge aantal afgeleverde vergunningen in het begin van 2016 heeft alles te maken met het anticiperen op het verstrengen van het verplichte E-peil van E60 naar E50 voor aanvragen vanaf 1 januari 2016. Eind 2015 werden daarom massaal veel vergunningen aangevraagd.

Eind 2016-begin 2017 speelde zo’n anticipatie-effect niet omdat het E-peil niet verstrengd is op 1 januari.

De eerstvolgende verstrenging van het verplichte E-peil voor woningen komt er op 1 januari 2018 (E40).

Minder huizen

Opvallend is wel dat de daling van het aantal afgeleverde vergunningen voor huizen in de eerste jaarhelft t.o.v. dezelfde periode van vorig jaar groter is, nl. 35%. Er worden de jongste jaren sowieso minder vergunningen afgeleverd voor nieuwe huizen dan voor nieuwe appartementen. Dit heeft diverse oorzaken. Bouwgrond is schaarser en duurder, de demografische evolutie doet de vraag naar kleinere woningen toenemen en ook de beleggers, die op zoek zijn naar rendement, hebben hun oog laten vallen op vastgoed en dan vooral op appartementen.