Verklaring voor een veilige en gezonde werkplek

Vandaag, 28 april, is het de internationale Dag voor Veiligheid op het Werk. Samen met de andere sociale partners uit de bouw ondertekende Bouwunie een gemeenschappelijke verklaring voor een gezonde werkplek. Daarin pleiten we voor een mondiale aanpak om maximale inspanningen te leveren tot het creëren van veilige en gezonde werkplekken.

De bouwsector werkt al lang en met succes aan het verbeteren van de veiligheid in de sector. Er worden heel wat inspanningen geleverd voor veiligheid op het werk en het voorkomen van arbeidsongevallen. De sector heeft daartoe een speciale veiligheidspoot binnen het sectorfonds Constructiv opgericht. De acties van dit fonds richten zich vooral op sensibilisering, advisering en actieve begeleiding op de werven.

Bouwunie informeert en sensibiliseert al jaren haar leden om op een correcte en veilige manier te werken. De veiligheid van de werknemers en de werkgever moet steeds op de eerste plaats komen. We bieden daarom onze leden opleidingen, voorbeelden van risicoanalyses, up-to-date informatie en persoonlijk advies op maat. Alle informatie hierover vindt u hier.

“Preventie op basis van realistische veiligheidsmaatregelen, gekoppeld aan sensibilisering en advies aan bedrijfsleiders en medewerkers blijven de beste remedie om het aantal arbeidsongevallen verder terug te dringen”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “Want elk ongeval is er uiteraard een te veel”.

De volledige verklaring kan u hieronder downloaden.
De communicatie van sectorfonds Constructiv leest u hier.