Verlenging premie asbestverwijdering in combinatie met zonnepanelen (niet-verwarmde niet-woongebouwen)

Vlaanderen telt meer dan 350.000 niet-residentiële gebouwen, zoals loodsen en stallen, die veel asbest bevatten, maar waarvan heel wat eigenaars de interessante investering in zonnepanelen uitstellen omdat er een verbod is op de plaatsing van zonnepanelen op asbestdaken.

De Vlaamse regering lanceerde daarom in 2022 een tijdelijke premie voor wie zijn asbestdak saneerde en omvormde naar een zonnedak. Dat tijdelijk is nu wat langer.

De premie bedraagt 12 euro/m² en geldt uitsluitend voor eigenaars van niet-verwarmde niet-woongebouwen die hun dak asbestvrij maken en voor 30 september 2027 zonnepanelen leggen en tijdig aanmelden bij Fluvius.
De nieuwe zonnepanelen moeten minstens 10% van het gesaneerde dak bedekken.

De premieaanvraag gebeurt bij Fluvius in 2 stappen

  1. Activatie premie-aanvraag: je kan de tijdelijke premie activeren vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2025 via het premieloket van Fluvius. Je voegt bij het aanvraagformulier een bewijs van ondertekende offerte of ondertekende bestelbon en minstens een voorschotfactuur van 10% voor de asbestverwijdering en -afvoer, beide gedateerd vanaf 2022.

  2. Vervolledigen premie-aanvraag: nadat de asbestverwijdering en -afvoer is voltooid en de zonnepanelen geplaatst (en uiterlijk op 30 september 2027 bij Fluvius aangemeld), kan je de premie-aanvraag vervolledigen, uiterlijk op 31 december 2027

Info

Meer informatie en de voorwaarden vind je op de website van de Vlaamse overheid