Vrijgave van borgen enkel nog digitaal via e-DEPO

Sinds 21 juli 2022 moeten bouwheren in principe de vrijgaves of handlichting van de borgen rechtstreeks in e-DEPO indienen. Die vrijgaves of handlichting van de borgen zijn gestort bij de Deposito- en Consignatiekas en ondertussen opgenomen in hun e-DEPO (borgen voor overheidsopdrachten en voor wet Breyne).

Die aanpassing kwam er om de veiligheid, snelheid en naleving van de GDPR-regels (privacy-regels) te verbeteren. De toegang via een beveiligd elektronisch platform beschermt iedereen beter tegen fraude en misbruiken.

Tot op vandaag was er een tolerantieperiode waardoor er ook nog vrijgaves op papier mogelijk waren. De Deposito- en Consignatiekas laat weten dat deze tolerantieperiode nu afloopt. Ze aanvaardt enkel nog digitale vrijgaven en voorafnames. En dit zonder onderscheid naargelang de aard van het dossier. Enkel in zeer uitzonderlijke gevallen (bv. overlijden) kan het nog op papier.

Op de website van FOD Financiën staan diverse handleidingen voor het gebruik van de applicatie, specifiek gericht op de begunstigden van een borgtocht.

Info

Bij vragen of problemen kan de Deposito- en Consignatiekas gecontacteerd worden via telefoon op 02/57 257 57 (code 16502 voor NL en 16501 voor FR) of e-mail (info.cdcdck@minfin.fed.be).

Meer informatie en handleidingen zijn te vinden op FOD Financiën.