Wachtwoorden zijn niet meer van deze tijd. Gebruik tweestapsverificatie (2FA)!

Wachtwoorden bedenken, onthouden en gebruiken is vervelend, frustrerend, tijdrovend en ook niet voor 100% veilig, want zelfs het sterkste wachtwoord kan gestolen en misbruikt worden.

Online accounts (bv. e-mail, sociale netwerken, internetbankieren en online webwinkels) worden meestal beveiligd met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Gebruikers kiezen helaas vaak wachtwoorden die gemakkelijk te onthouden zijn en ze gebruiken bovendien voor verschillende accounts hetzelfde wachtwoord. Dit maakt het eenvoudig voor hackers om toegang te krijgen tot die accounts. Als een buitenstaander toegang krijgt tot een account, kan die zich voordoen als de eigenaar en dit misbruiken.

Daarom raden wij gebruikers aan om zoveel mogelijk tweestapsverificatie in te stellen, verschillende wachtwoorden te gebruiken en deze te laten beheren door een online wachtwoordkluis. Ikzelf ken maar één wachtwoord! Dat is het wachtwoord van mijn wachtwoordkluis. In die kluis worden al mijn wachtwoorden bewaard. De wachtwoordkluis maakte bovendien voor al mijn accounts sterke wachtwoorden van meer dan 20 tekens, die ik zelf nooit hoef te kennen, laat staan onthouden.

Miguel De Bruycker, Directeur Centrum voor Cybersecurity België

Ook in een professionele context raden wij aan om van tweestapsverificatie de regel te maken voor medewerkers, zodat cybercriminelen de interne netwerken niet door een eenvoudige phishingaanval kunnen binnen dringen

Jan Deblauwe, Voorzitter Cyber Security Coalition Belgium

Tweestapsverificatie (2FA): de oplossing!

Tweestapsverificatie of 2FA is een eenvoudige oplossing om je gegevens nog beter te beschermen.

Om toegang te krijgen tot je account moet je bewijzen dat je bent wie je beweert te zijn. Dat kan op drie verschillende manieren, of factoren:

  • met iets dat jij alleen weet (jouw wachtwoord of pincode);

  • met iets dat jij alleen hebt (jouw telefoon of token);

  • met iets dat jij bent (jouw vingerafdruk, gelaat, iris…).

Meestal gebruik je één van deze factoren om te bewijzen wie je bent, maar het is beter om 2 of meer factoren te gebruiken: dit is twee- of meerstapsverificatie (2FA of MFA). Je gebruikt dan bv. een wachtwoord en je laat daar bovenop ook een code naar je GSM sturen, of je gebruikt je vingerafdruk en een code om toegang te krijgen.

Hoe schakel je tweestapsverificatie in?

De kans is groot dat jouw belangrijkste accounts al tweestapsverificatie aanbieden. Social media, e-mail, browsers, … Raadpleeg gerust deze lijst van meest courante platformen waar tweestapsverificatie mogelijk is.

Vaak gaan deze accounts jou bij het inloggen ook vragen om tweestapsverificatie (of two factor authentication) in te schakelen. Negeer dit niet! Het is op zo’n moment veiliger om je telefoonnummer wél te delen.

Je kan ook altijd zelf op zoek gaan naar de mogelijkheid om tweestapsverificatie in te schakelen in de veiligheidsinstellingen van je account.

Info

Op de website safeonweb.be vind je tips en aandachtspunten. Ook op de website van het Centrum voor Cybersecurity van België vind je veel informatie over cyberveiligheid.