Wat doet Aquafin?

Begin dit jaar startten de nieuw samengestelde lokale besturen met hun opdracht voor de volgende zes jaar. Aquafin is letterlijk in àlle Vlaamse gemeenten actief in opdracht van het Vlaamse Gewest en in 107 gemeenten ook in opdracht van de gemeente.

Hemelwaterplannen

De meeste riolen transporteren zowel regen- als afvalwater. Met een veranderend klimaat voor ogen, waardoor zowel veel water op korte tijd als lange droogteperiodes vaker voorkomen, is verstandig omgaan met regenwater noodzakelijk. De hemel waterplannen die Aquafin maakt voor steden en gemeenten leggen de knelpunten van vandaag bloot, maar geven ook aan waar het in de toekomst mis kan lopen als buien nog intensiever worden. Het is bovendien een visie op hoe de gemeente regenwater zou kunnen bufferen voor droge periodes of laten infiltreren in de bodem om de grondwatertafel aan te vullen. Vervolgens helpt Aquafin gemeenten met de concrete uitwerking van die visie.

Beheer gemeentelijke riolen

In Vlaanderen zijn steden en gemeenten verantwoordelijk voor de opvang en de afvoer van het huishoudelijke afvalwater in de gemeentelijke riolen, tot waar de verzamelriolen van Aquafin het overnemen. Ze kunnen Aquafin na een marktbevraging aanduiden als beheerder van het gemeentelijke rioolstelsel, of zelf beheerder blijven en enkel het echte specialistenwerk uitbesteden. Momenteel werken 107 lokale besturen met Aquafin samen, ofwel rechtstreeks, ofwel via een samenwerkingsverband met drinkwaterbedrijven De Watergroep (Riopact) of water-link. Een greep uit de dienstverlening: update databank, inspecties, uitbouw, onderhoud, renovatie, hydraulische adviezen, …

Bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur

Meer dan 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI), ruim 1.700 pompstations en meer dan 6.300 kilometer leidingen beheren we voor het Vlaamse Gewest. Jaarlijks draagt het Vlaamse Gewest aan Aquafin een programma op ter waarde van 230 miljoen euro voor de uitbouw en de optimalisatie van de bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur. Daarvan is 130 miljoen euro telkens voorzien voor projecten in het kader van het Lokaal Pact met de gemeenten. Hiermee neemt het Gewest een gedeelte van de investeringen van de gemeenten over. Na uitvoering van de werken neemt de gemeentelijke rioolbeheerder het beheer van de infrastructuur voor zijn rekening. De gezamenlijke inspanningen van het Gewest en de gemeenten hebben ertoe geleid dat de waterkwaliteit van onze beken en rivieren er de voorbije decennia sterk is op vooruitgegaan.

Proper water naar de beek

In de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) wordt het afvalwater van 84% van de Vlamingen eerst mechanisch en daarna biologisch behandeld. Het heeft dan geen drinkwaterkwaliteit, maar het is wel proper genoeg om te lozen in een waterloop. In 2018 voldeed 99% van de RWZI’s aan alle strenge Vlaamse en Europese normen op dat vlak. Het gezuiverde afvalwater heeft een constante kwaliteit en kan daarom nadien nog verder gezuiverd worden tot eender welk kwaliteitsniveau, zelfs tot dat van drinkwater.

Bron: Aqua magazine 2019/1